TORNAR

La cap de pediatria de l'Hospital afirma que l'Anoia "té un dels índexs més alts en vacunació"

Remarca que ”si els no vacunats se senten protegits, és perquè hi ha molts més vacunats”

societat
Dissabte, 6 juny 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En plena polèmica pel cas de diftèria que ha tingut un infant d'Olot que no havia estat vacunat, Anoiadiari s'ha posat en contacte amb el Consorci Sanitari de l'Anoia per valorar quina és la situació de les persones que es neguen a rebre vacunes a la comarca. La cap del servei de pediatria, Carme Jou, apunta que "la incidència és mínima"

Carme Jou, la cap del servei de pediatria de l'Hospital d'Igualada, que gestiona el Consorci Sanitari de l'Anoia, comenta que "al llarg de l'any, a Urgències, potser ens trobem tan sols 3 ó 4 casos de famílies que no han administrat vacunes als seus fills". Tot i que en altres àmbits, com atenció primària, els professionals tracten més casos, a l'Anoia la incidència és molt mínima. El cas registrat a Olot, on un infant de sis anys ha acabat hospitalitzat en contreure la diftèria -els seus pares no van considerar vacunar-lo- ha posat sobre la taula un debat que enfronta a gran part de la comunitat mèdica i científica i col·lectius com la Lliga per la Llibertat de Vacunació. Carme Jou considera que, en  tot cas, a l'Anoia "els casos de persones no vacunades són molt i molt infreqüents. Som una de les comarques catalanes amb un índex de vacunació més alt".

Cap evidència científica desaconsella la vacunacióA Catalunya, el càlcul de persones que no s'han vacunat "està situat sobre els 4.000" explica la doctora. Jou vol remarcar que "si les persones no vacunades no tenen més afeccions és precisament perquè hi ha una immensa majoria de persones vacunades". També contraposa "el dret individual de no vacunar-se al dret col·lectiu a la sanitat. Una persona que no es vacuna no solament es posa en perill, sinó que també pot estendre la malaltia a moltes persones més". En aquests casos "preval el dret de la comunitat".

Convèncer als pares

Els professionals de la salut, explica Jou, "hem de convèncer algunes vegades a famílies que en un principi són reàcies a vacunar. Quan dónes la informació clara, tothom ho fa. Els que no volen són casos comptats". En tot cas, la incidència de les infeccions és quasi nul·la avui "perquè estem tots vacunats. Hauríem d'explicar més que les vacunes no només protegeixen als fills d'aquests pares de les infeccions més conegudess, sinó que al mateix temps també d'altres que no són letals però poden tenir efectes crònics".

Per part del sistema sanitari, Jou assegura que "els calendaris de vacunació es revisen periòdicament. Està tot enregistrat" i també que no hi ha dubtes de l'eficàcia de les vacunes: "s'injecten suficients dosis com per assegurar l'efecte. Una o altra dosi t'acabarà protegint, i hi ha immunitat de record". Al nostre país, la situació d'Olot s'ha produït "perquè les vacunes estan 100% recomanades però no són obligatòries". La vacunació està "avalada per estudis científics, no pas per opinions personals. Els contraris a la vacunació afirmen que pel mig hi ha els interessos econòmics de les farmacèutiques. És clar que les farmacèutiques volen guanyar diners, ningú ho nega. Però ha acabat el temps de la medecina màgica, l'efectivitat de les vacunes és la que ha permès eradicar les malalties".

Les persones que es manifesten en contra les vacunes, segons Jou, "parlen dels efectes secundaris". Es tracta de famílies que "temen que podrien comportar patologies neurològiques". Jou admet que "hi ha discussió sobre alguns conservants que tenen, però cap evidència científica. Al contrari, hi ha una reacció contrària per cada 100 milions d'administracions". Es queda amb les paraules del doctor Antoni Trilla: "el pitjor d'una vacuna és no posar-se-la".

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.