//Plugins sense CDN ?>
Aquest divendres es commemora un 1 de maig, Dia Internacional del Treball, marcat pel coronavirus. El col·lectiu Església pel Treball Decent (ETD), en el que s'inclou Càritas, demana "garantir unes condicions laborals que protegeixin la integritat física i psíquica de la persona i n'afavoreixi la protecció social, essencials per a una vida digna".
Diverses organitzacions solidàries vinculades amb l'Església impulsen la iniciativa Església pel Treball Decent (ETD). Exposen que "la crisi laboral i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19 hagués tingut un menor impacte sense la indecent precarietat laboral". Apunten que les ocupacions més precaritzades s'han 'descobert' com a essencials per a la sostenibilitat de la vida, per garantir el benestar de totes les persones i "que no ens faltin aliments i cures durant el període de la quarentena". Però continuen exercint les seves funcions en condicions precàries i en la majoria de casos sense la protecció adequada.
Manifesten que en tot cas "l'ocupació que s'ha destruït en primer lloc és la més débil, la que no té xarxes de protecció social. Per això, a totes les persones que veuran reduïts els seus ingressos, fins a límits que no garantiran el mínim per viure dignament, s'hi sumen les que no compten amb cap tipus de protecció". Demanen que s'articulin i impulsin totes les mesures necessàries perquè això no torni a pasar, i per donar suport i tenir cura de les persones més afectades, especialment les que viuen al carrer, sense sostre i les mai tenen els requisists per rebre alguna renda mínima.
ETD, constituïda per institucions que acompanyen les víctimes de la precarietat, exigeix construir una xarxa de protecció social per aquells que han "perdut l'ocupació, el salari i els drets, per a què ningú es quedi enrere. Necessitem superar plantejaments individualistes i comprometre'ns solidàriament amb la comunitat i el bé comú. Valorem el compromís de la ciutadania i el de tantes empreses, i subratllem que són les Administracions Públiques les garants últimes del bé comú de la nostra societat".
Es remarca la petició del "dret a la prestació per desocupació per a les persones treballadores de la llar, així com el reconeixement social del treball de la llar i de les cures" així com "la regularització extraordinària i urgent dels treballadors i treballadores 'sense papers' i descartats dels drets de ciutadania". Esperen que també hi hagi "un pacte d'Estat, entre tota la societat i les seves institucions que, entre altres qüestions, aposti per la centralitat de la persona i el treball decent, pedra angular sobre la qual se sosté tota la resta" i "que es faci evident l'enfortiment del pilar dels drets socials a Europa."