TORNAR

Carme Ruscalleda: "L'arròs paperer forma part de la identitat de Capellades i de l'Anoia"

Aquest diumenge al migdia s’ha presentat l’arròs paperer a Capellades

societat
Dilluns, 29 juny 2015. 03:00. Núria Olivé Montrabeta.
D'un cop d'ull

Aquest diumenge al migdia, Capellades, ha viscut un viatge històric i gastronòmic al món del paper per reviure una petita part de la vida als molins paperers en els temps del seu esplendor a Catalunya. El Museu Polí Paperer de la vila ha acollit la presentació de l’arròs paperer amb la presència de Carme Ruscalleda, Montserrat Miquel i representants de la Fundació Alícia.

Carme Ruscalleda

Aquest diumenge al migdia s'ha presentat al Museu Molí Paperer de Capellades la recuperació de la recepta de l’arròs paperer, una recepta rescatada dels antics molins que van aflorar a la comarca de l'Anoia als voltants del 1.700. L'any 2008 Montserrat Miquel, descendent de la família fundadora de l'empresa paperera Miquel i Costas & Miquel va transmetre el llegat culinari de l’arròs paperer al Museu Molí Paperer de Capellades. A partir d'aquí, es va iniciar un projecte conjuntament amb la Fundació Alícia per recuperar i adaptar als temps actuals la recepta d’arròs paperer. Ahir, se'n va poder fer el primer tast.

La Fundació Alícia va oferir una demostració de com cuinar l'arròs paperer

Durant la presentació, la cuinera Carme Ruscalleda va explicar que "el menjar forma part de la identitat d’un lloc, aquest arròs paperer és l’enginy de la vostra terra", "l’arròs paperer forma part de la identitat de Capellades i de l'Anoia", va afegir. Pel que fa a les versions actualitzades que la Fundació Alícia va presentar, Ruscalleda va assegurar que "són receptes sàvies, sanes i nutricionals”. Finalment, va acabar la seva intervenció encoratjant els capelladins i anoiencs en general a fer que la recepta d’arròs paperer sigui un motiu més pel qual la gent arribi a l’Anoia. D'altra banda, Montserrat Miquel, emocionada, va explicar com va començar el projecte a través dels seus records d'infantesa al municipi anoienc. 

Montserrat Miquel i la chef de la Fundació Alícia

Finalment, des de la Fundació Alícia, van explicar que una de les seves missions és treballar pel patrimoni agroalimentari del territori, "poder recuperar receptes per tornar-les a posar a les taules adaptades a l'actualitat". En aquest sentit, amb la recepta de l’arròs paperer van proposar "intentar estandarditzar la recepta i fer diverses versions de l’arròs". 

L'arròs paperer

L’arròs paperer

L’arròs paperer és un guisat que els paperers elaboraven amb carn i arròs, condimentat amb el vi de la zona i els productes que donava la terra: ceba, tomàquet i l'imprescindible llorer molt present a la cuina catalana. El resultat de la recepta, és un plat molt nutritiu que permetia aguantar dures jornades als treballadors d'aquelles primeres fàbriques. 

Aquest projecte s'ha fet conjuntament amb la Unió Turística de l'Anoia (UTA) i la Unió Empresarial de l'Anoia. En finalitzar l'acte, representants de la Fundació Alícia van fer diverses demostracions de com cuinar la recepta i finalment els participants van poder gaudir d'un tast de l'arròs paperer.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.