TORNAR

Carregarem el mòbil amb el moviment del nostre cos

societat
Divendres, 19 febrer 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que aviat podrem fer servir aparells com reproductors d'mp3, telèfons mòbils o fins i tot petits ordinadors portàtils sense necessitat de carregar bateries; serà suficient l'energia que produeix el moviment del cos, segons un sistema que es basa en la nanotecnologia. Diversos investigadors han aconseguit captar l'energia de l'entorn, convertint en electricitat algunes vibracions de baixa freqüència, com per exemple el vent, els moviments del cos que citàvem, o fins els batecs del cor.

És clar que aquest 'aviat' pot tractar-se ben bé d'uns... quatre anyets. És el que tardaran a desenvolupar la tècnica, amb minicables d'òxid de zinc (el diàmetre dels quals són una vint-i-cinquena part d'un cabell humà; primets, primets, vaja) que generen un corrent elèctric en sotmetre'ls a pressió mecànica. A més es poden fixar amb facilitat a molts tipus de superfícies (metalls, roba, etc.) i, si s'emboliquen correctament, poden funcionar igualment en un mitjà líquid. Mentre hi hagi un lleuger moviment, la generació d'energia està assegurada!

Per als més impacients, hi haurà altres aparells que arribaran abans amb mètodes similars: també s'estan desenvolupant peces de vestir que poden generar electricitat aprofitant la diferència de temperatura entre el cos humà i el medi ambient, mitjançant un material termoelèctric adaptat. No deixa de ser un nou tipus d'energia renovable, que encara està en fase de perfeccionament. La investigació proposa integrar un dispositiu a la roba (interfase entre pell i medi ambient), millorant les innovacions ja existents com la integració de petites plaques solars als teixits. Una caçadora texana, una armilla, una faldilla, una motxilla o un bolso, són els cinc primers prototipus de peces en el disseny dels quals ja s'ha integrat un circuit per obtenir i emmagatzemar energia solar per utilitzar-la per il·luminar o també ja per carregar el mòbil. I aquestes novetats no tardaran a arribar a les botigues. Però temps al temps. Tot anirà arribant.

Altres aparells tenen terminis d'entrega més curts. Així, l'any vinent podria començar a comercialitzar-se una bateria de liti que es carregaria en deu segons. Sí, sí: hem dit deu segons. A més, el disseny d'aquesta bateria és capaç d'emmagatzemar i generar més quantitat d'energia que les actuals. Millorar el rendiment de les bateries que fem servir ara és justament l'objectiu dels científics que hi ha al darrere de la proposta (de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts, als Estats Units). Sembla que tot plegat té a veure amb la velocitat de desplaçament dels ions, que s'ha aconseguit augmentar; una rapidesa que s'obté escalfant una coberta de ferro, fòsfor i oxigen.

I encara abans, de moment aquest 2010 ha de ser l'any de la universalització dels carregadors de bateria de mòbil. Vaja, que tots els nous models de telèfon mòbil que surtin ara al mercat tindran un mateix carregador de bateria universal (un acord al qual van arribar els principals fabricants). Un carregador estàndard amb port USB que pretén reduir el nombre d'unitats creades i el consegüent impacte ambiental; i, en definitiva, simplificar la vida a l'usuari, que segur que ho sabrà agrair.


1 Comentaris

C

CesK

Igualada

19 de febrer 2010.10:49h

Respondre

El standard (fixa’t fa molts mesos, de memòria Setembre/Octubre 09 i que entra en vigor a finals de 2011 o principis 2012, si ara ho fan es perqè volen ;) ) és el del MINI-USB, no el del USB.... Llegir més

De tècniques de aprofitament de l’energia s’investiga sobretot pel camp de la medicina (marcapassos és un exemple, que esta o en les últimes fases abans d’entrar a la venta, o ja utilitzant-se)

Sistemes fotovoltàics, al MWC de Barcelona Puma ha presentat un telefon mòvil fabricat per Sagem amb una placa solar a radera (dic aquest perquè el nom de les companyies espero sonin a tothom, hi han moltes altres que fa molt temps ja treuen productes similars, però segurament no amb el ”glamour”, d’aquest); radios amb manivel·les i plaques solars per a la platja fa temps que exiseixen. No estem parlant d’anys, si un vol ser responsable amb el medi ambient i busca ja troba molts gadgets/útils que són ”eco-conscients”; des de cargadors de mòvil universals (d’aquells amb varis connexions) que consisteixen en una placa solar i el cable ja existeixen i prometen carregar un 90% de la bateria en 4 hores i similars; bosses per excursionistes es poden comprar ARA, i tenen tot la part de radera amb un sistema de plaquetes solars interconnectades que generen corren elèctic. Igual que sistemes de llums que amb 30 segons de manivel·la generes electricitat per 10 minuts per llums LED.

per posar-te exemples interessants de només una web:

- Bombetes 5 vegades més eficientes es.engadget.com/2010/02/12/crean-lamparas-de-nanofilamentos-mas-eficientes-que-las-bombilla/

- Ratolí que es recarrega amb el moviment (és més un concepte/prototip que una realitat comercial) es.engadget.com/2010/02/10/raton-de-corcho-que-se-carga-con-el-movimiento/

- un xip que uneix connectivitats = menys consum de l’aparell es.engadget.com/2010/02/09/texas-instruments-anuncia-un-chip-con-wifi-bluetoot-gps-y-radi/

- millores de software/hardwareés eficient l’ú de les bateries es.engadget.com/2010/02/09/mas-velocidad-y-duracion-de-bateria-para-los-android/ i es.engadget.com/2010/02/09/nvidia-presenta-la-tecnologia-optimus-graficos-intercambiables/

- pilas d’hidrogen www.motordehidrogeno.net/las-baterias-de-hidrogeno-para-moviles-ya-son-una-realidad

- i finalment el que comentes al teu article que segurament es la part que estava millor www.fierasdelaingenieria.com/generador-electrico-de-carga-flexible/

P.D.: si busquessim, pàgines en anglès es disparen les possibilitats i les informacions relatives a presentacions del MIT i altres centres de recerca.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.