TORNAR

El CatSalut admet les mancances en pediatria a l'Anoia i s'obre a cercar solucions

Un de cada cinc professionals que fa atenció pediàtrica a l’Anoia no és pediatra, sinó metge de família

societat
Dissabte, 9 març 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La setmana que ve hi ha anunciada una manifestació que arrencarà a Vilanova per denunciar "les mancances" de professionals en pediatria a la comarca. Un reportatge d'Albert Compte Riba.

Les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya indiquen que actualment "el 80% dels metges que fa atenció pediàtrica a l'atenció primària a Catalunya són especialistes en pediatria, el 20% restant són metges de medicina familiar i comunitària amb formació específica en pediatria".
L'objectiu del Govern és que l'atenció primària en infància estigui liderada per pediatres. "Per aquest motiu, el Departament de Salut està treballant per fer més atractiva l'especialitat de medicina pediàtrica i afavorir que més facultatius optin per dedicar-s'hi". El departament admet, doncs, que hi ja dèficit de pediatres a l'Anoia. S'anuncia que "en el marc de l'Estratègia Nacional d'Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC), està previst revisar el model d'atenció pediàtrica a l'atenció primària".

A la comarca, l'atenció pediàtrica -que assenyala el servei d'un facultatiu, juntament amb una infermera pediàtrica- gaudeix de servei diari a Capellades, als CAP Nord i CAP Anoia d'Igualada, a Piera, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. La resta de municipis estan coberts d'aquest servei durant quatre dies a la setmana, com és el cas de Calaf; tres, com a Òdena; dos dies a la setmana a nuclis com La Pobla de Claramunt i un dia a la setmana als municipis de Carme, Tous, La Llacuna, Vallbona d'Anoia, Torà, la Torre de Claramunt i el barri de Sant Pere, dins del terme municipal d'Òdena.
Amb aquesta finalitat s'ha constituït una Comissió tècnica pluridisciplinar amb participació de societats científiques, col·legis professionals i professionals experts. L'objectiu és revisar el model organitzatiu, la cartera de serveis, la dotació de recursos, "l'abordatge comunitari, els perfils competencials, el desenvolupament professional, la relació amb altres nivells assistencials, el lideratge i reconeixement". La finalitat última d'aquesta revisió de l'ENAPISC és que el model sigui aplicable a tot el territori.

Vilanova del Camí, entre l'excepcionalitat i el canvi de model

En la sessió plenària del passat mes de gener de Vilanova del Camí es va denunciar la situació del servei de pediatria del municipi. Després de partir peres amb l'equip de govern, IPV-VV va subratllar la manca d'una de les dues places que li pertoquen, ja que a mitjan de gener va marxar una dels dos pediatres de l'equip d'atenció primària. Des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya s'assenyala que de moment "tan sols s'ha pogut trobar una substitució parcial” i que són “conscients que hi ha malestar a Vilanova del Camí". En declaracions a AnoiaDiari, el departament també ha comentat que Núria Puig Rosés, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del Servei Català de la Salut (CatSalut), i responsables de l'ICS comarcals "ja s'han reunit amb l'alcaldessa de Vilanova del Camí per explicar-li la situació i les solucions de millora adoptades" han detallat. Igualment, des de la Regió Sanitària Catalunya Central han mostrat la seva voluntat de trobar-se amb el col·lectiu de veïns afectat per donar-li les explicacions pertinents sobre la situació.

És un botó de mostra de la realitat que viu la comarca, ja que actualment "requereix un nombre més alt de professionals per atendre les necessitats de serveis de salut de la seva ciutadania, tant pel que fa a metges de família, personal d'infermeria, especialistes hospitalaris, com pediatre", apunten des del Departament de Salut, el qual també afirma que "els proveïdors sanitaris d'atenció primària i hospitalària del territori”, en aquest cas l'Institut Català de la Salut (ICS), juntament amb el Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), “estan treballant per aconseguir que més professionals puguin prestar els seus serveis a la comarca".

Mostra d'aquest treball va ser la sessió de treball conjunta l'octubre passat "entre gerents de l'ICS, del CSA i de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut per avançar en el plantejament d'un model territorial de pediatria més adequat per a l'Anoia". Des del Departament s'ha anunciat una propera trobada en les properes setmanes on es posaran sobre la taula, entre d'altres, “la proposta de creació d'una anomenada línia pediàtrica que oferiria l'atenció pediàtrica per Igualada, Vilanova del Camí i Montbui", una opció per proporcionar una atenció més acurada, especialitzada i de qualitat als infants. També es té previst "redefinir la cartera de serveis de pediatria entre l'atenció primària i l'hospital, així com incrementar la resolució de les infermeres pediàtriques de la primària".

Malgrat la situació de substitució parcial d'un professional pediatre que es viu al municipi de la conca, això no vol dir que manquin assignacions. "Actualment tots els infants del territori tenen infermera pediàtrica assignada, seguiment de salut garantit, i s'ha visitat a totes les nenes i els nens que han anat a qualsevol dels centres d'atenció primària (CAP) de l'Anoia, ja sigui per un pediatre o per un metge de família", s'assenyala des del Departament de Salut, el qual comenta també que "hi ha contactes freqüents entre els responsables de la pediatria hospitalària i l'atenció primària de l'ICS per compartir la resolució assistencial de salut a la ciutadania. A Catalunya tots els infants tenen el servei de pediatria garantit".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.