//Plugins sense CDN ?>
La passió dels homes per elevar-se de terra, emular els ocells i sentir-se lliure a través del vol ha quedat més que palesa al llarg de la història de la humanitat. D’una forma o altra, aquells més intrèpids i imaginatius han buscat la manera de poder alçar els peus de la superfície i enlairar-se. I en aquest context, els globus van ser un dels aparells més significatius creats per l’ésser humà per tal de viatjar a través de l’aire, i són encara avui la imatge del romanticisme més clàssic, traslladant-nos en marcs novel·lístics com el dels relats de Jules Verne.
MARIA SAYAVERA
Si parlem de globus aerostàtics i els seus creadors però, no podem ometre els coneguts germans Montgolfier, que realitzaren les primeres ascensions, universalment admeses, a través d’un globus d’aire calent, inspirats per l’ascens del fum de les xemeneies. Així, al voltant del 1780, aquests dos germans francesos van fer les primeres demostracions públiques amb un globus no tripulat. I des de llavors fins a l’actualitat, després de gairebé 300 anys, els globus aerostàtics continuen fascinant bona part d’aventurers i amants de l’aire, amb vols històrics com el dels francesos Blanchard i Jeffries que aconseguiren creuar per primer cop el canal de la Mànega mitjançant aquest transport, el 1785, o ja al segle XX, el 20 de març de 1999, quan el suís Bertrand Piccard i l’anglès Brian Jones van culminar l’última gran proesa possible per a l’home dintre de l’atmosfera terrestre; amb el globus “Brietling Orbiter 3”, construït per l’anglès Don Cameron, van aterrar a Egipte després de completar una volta completa al planeta. S’havien enlairat a Suïssa, i durant vint dies van volar 46.759 quilòmetres sense escales. Per a realitzar la travessia, van combinar el gas heli i l’aire calent. I tampoc és menys lloable l’aventura dels germans Lladó, que van travessar Àfrica d’est a oest amb un globus fabricat per ells mateixos, guiats pels vents alisis.
I és que al nostre país, així com a l’estat, va ser on es van fer els primers passos esportius en aquesta modalitat, arribant al que és avui en dia, un esport amb campionats tant nacionals com internacionals i que més enllà de les dificultats en el pilotatge, no deixa de ser un esport bonic de contemplar.
A més a més dels núvols
El cel de la comarca de l’Anoia, doncs, territori que acull una de les fàbriques pioneres de producció de globus aerostàtics, Ultramagic, combina els núvols, les estrelles, els ocells... amb un altre habitant de l’aire, els globus aerostàtics. En aquest sentit, al voltant d’aquest esport, que a la nostra comarca aconsegueix el seu auge anualment amb la celebració de l’European Balloon Festival, s’ha creat tot un seguit d’ofertes turístiques que van des de les experiències d’aventura per a aquells més atrevits, fins als vols de plaer i oci, amb tot un escalat de preus i productes a escollir.
En aquest sentit, tant a tot Catalunya, amb un gran nombre d’empreses, com a la comarca, podem trobar fàcilment un gran ventall d’activitats per a fer amb un globus aerostàtic. Així, si parlem de l’Anoia i viatges en globus, trobem companyies com Camins de Vent que ofereixen viatges en globus a diferents punts del territori, amb Igualada i l’Anoia inclosos, i diferents tipologies de vol, ja siguin packs turístics, per a vols entre quatre i vuit persones que et permeten contemplar el paisatge i gaudir de l’experiència, o bé packs romàntics per a realitzar en parella i que es complementen amb un àpat en un restaurant a més de l’entrega d’un CD amb les fotos de tot el vol...; però el nombre d’ofertes i activitats en són moltes més, per a una experiència que és cada vegada més coneguda i estesa. I és que la sensació d’un vol en globus és diferent de la resta de mitjans de transport aeri. El silenci de l’aire, amb tan sols el soroll del cremador, la sensació de flotabilitat i el fet de viure, encara que sigui en un vol de plaer, l’autèntica aventura d’estar volant amb un globus fan que hi hagi cada vegada més persones que vulguin provar aquesta experiència.
Aventura, competició i plaer
I aquesta experiència ens la pot explicar molt bé un dels fundadors de l’empresa Kon-Tiki, líder del sector, Àngel Aguirre. L’Àngel, a més d’oferir vols en globus per a tots els públics, fins i tot persones amb alguna discapacitat, també gaudeix d’aquest esport amb la participació en competicions i aventures molt més enllà de viatges de plaer.
Kon-Tiki és una empresa amb més de 25 anys d’experiència, que vol contagiar les ganes de volar de tot el seu equip de professionals, amb una oferta de vols variada i única. En aquest sentit, a través d’aquests anoiencs es poden comprar vols en globus de tot tipus, fins al punt que segur que tothom ha anat a molts casaments, i de molt originals, però difícilment de tan atrevits com un casament en un globus aerostàtic... I amb Kon-Tiki es pot fer. Aquesta empresa disposa de cistelles de globus amb capacitat de fins a 16 persones. Però com dèiem, aquesta activitat és per a tots els públics, i no només per a aquells que s’han de casar! Vols amb amics, amb la família, amb més de dotze rutes per tot Catalunya, des de la costa fins a la muntanya, són algunes de les ofertes que fa l’empresa anoienca.
Una de les sortides més espectaculars que fan és la Pirineus-Cerdanya, enlairant-se des de Bellver de Cerdanya i sobrevolant els Pirineus de França i de Catalunya. A casa nostra, es pot sobrevolar la Serra del Cadí, les pistes d’esquí de Masella i La Molina, i a terres franceses, el Canigó. Durant la ruta combinen el vol rasant a poca altura per sobre de prats verds i petits pobles com Pi o Prullans, amb el vol d’altura, que s’enfila fins als 2.000 metres. Un passeig que dura al voltant d’una hora i quart.
Però l’oferta de Kon-Tiki va molt més enllà dels vols tranquils, ja que l’aventura es troba a l’ADN del seu equip de professionals. I quan diferents aventurers s’ajunten apareixen experiències tan espectaculars com la que va tenir lloc el mes de gener de l’any passat, en què un equip de francesos “skyliners” i els companys de Kon-Tiki, amb Àngel Aguirre al capdavant, van protagonitzar imatges com la d’aquest article, en què dos globus aerostàtics, subjectats entre ells per una tensa corda a uns quinze metres de distància, van servir de passarel·la pels anomenats “skyliners”; descalços i tan sols equipats amb un paracaigudes van jugar a fer equilibris a uns mil metres d’alçada. Segons Aguirre, “va ser un vol difícil, en l’àmbit tècnic era complicat, ja que els globus estan fets per a volar lliures, no lligats entre ells, a més, era molt difícil aconseguir un equilibri entre tots dos, tot i que havien d’estar anivellats per a poder tensar la corda i que el poguessin travessar”, ens explica. Aguirre afegeix que, malgrat que sempre és important la meteorolgia a l’hora de volar amb globus aerostàtic, “en aquest tipus de vols és molt més important. Per això vam escollir una zona el més neta possible, amb vents en calma a superfície i molt fluixos en alçada. Per descomptat, també buscàvem que l’escenari fos bonic. Així que vam escollir Sant Llorenç de Montgai, a Lleida, als Prepirineus, amb roca i pantans d’aigua”, afirma.
Promoció del país a la TV
Més enllà dels vols de plaer o aventura, però, Kon-Tiki també ha col·laborat recentment amb el programa televisiu Catalunya Experience, que està gravant la seva segona temporada i que té per objectiu donar a conèixer Catalunya i el seu paisatge, la seva cultura i la seva gent a través de la mirada d’algú estranger, un turista.
D’aquesta manera, fa poques setmanes que Kon-Tiki va volar amb el globus Catalunya, de la seva mateixa empresa i que s’utilitza per a la promoció del país, juntament amb l’equip del programa de Televisió de Catalunya, per a un dels capítols de la segona temporada, mostrant així una altra de les activitats que es pot realitzar al país i una de les moltes maneres de conèixer-lo. I és que Catalunya és un territori en què, segons la majoria d’experts, es pot volar bona part de l’any, tant pel clima com pels vents, i això fa que a més de l’oferta d’oci, també siguin molts els esportistes del país, en aquesta modalitat, que obtinguin un alt nivell en les competicions mundials.
Però si tornem a pensar en el mercat turístic i d’oci d’aquest sector, també són cada cop més el nombre de turistes estrangers que opten per gaudir d’una experiència com aquesta quan vénen a visitar el nostre país, i en aquest cas, la comarca de l’Anoia n’és una de les protagonistes. Vols de luxe, dalt d’un globus en una cistella que et permet seure, contemplar el paisatge i, a més, gaudir d’un tast gastronòmic amb productes del país, tot amenitzat amb un cava de la terra, són una de les experiències, no gens barates, que es poden fer dalt d’un globus i que el turista amb un alt poder adquisitiu, compra. A més dels vols exclusius en parella, que et permeten viure una experiència sense ningú més a bord, o bé les vacances dalt d’un globus, des d’una volta a Espanya en 8 o 10 dies, sobrevolant indrets més que espectaculars i dormint en Paradors Nacionals, a rutes pel desert del Marroc o de Tunísia, en 4x4 i sobrevolant les dunes, combinant nits d’hotel amb acampades al desert...
Organització de festivals
D’altra banda, i seguint en les empreses de la nostra comarca que ofereixen experiències a través dels globus aerostàtics, també cal mencionar-ne una de recent creació, com és Ballooneo, que té com a director general Carles Lladó, amb una llarga experiència en el món aerostàtic, sent un dels socis fundadors de l’empresa Ultramàgic. Així, aquesta companyia anoienca s’encarrega de l’organització de qualsevol esdeveniment i festival en què els globus en siguin protagonistes, amb un servei a la carta, en funció de les necessitats del client; ja sigui el muntatge d’un nou festival, com la millora d’una ja existent, o bé disposar d’un globus durant un temps per a promocionar algun acte. I a tot això, cal afegir-hi l’oferta de viatges que des de Ballooneo també proposen realitzar, amb l’objectiu de combinar els globus i la visita a un país que pugui resultar atractiu en l’àmbit cultural i paisatgístic; amb estades en llocs on es pugui volar, encarregant-se de tots els permisos, el material, a més de tota mena d’informació per als participants.
I és que l’oferta d’oci en aquest sector va cada cop a més i malgrat ser una activitat que no agrada a tots els públics, s’està convertint en una bona opció per a fer un regal diferent o viure experiències fora de les habituals. En aquest sentit, l’Anoia té referents nacionals com les empreses Kon-Tiki, Camins de Vent, Ballooneo i Ultramagic, que han col·laborat a fer de la nostra comarca, un referent dels globus aerostàtics i a convertir el cel de l’Anoia en un cel diferent del de la resta del país, en què els globus són una imatge habitual. I un exemple d’això és l’European Balloon Festival, referent al país i a l’estat, i que omple durant quatre dies el cel de la Conca d’Òdena d’uns altres habitants més enllà dels habituals, obligant-nos durant quatre dies a alçar la vista i gaudir del paisatge aeri que ens brinda i que ja és habitual durant el mes de juliol a la nostra comarca, referent de vols i producció en globus aerostàtics.