//Plugins sense CDN ?>
A partir d’ara, els fruits, fulles i flors de la malva; les fulles i tiges tendres dels colitxos; el pecíol i nervi central de les fulles basals del cardellet; les fulles i tiges del lletsó; i les fulles de l’ortiga menuda podran circular per les nostres cuines i mercats amb total legalitat.
Cinc espècies de plantes silvestres comestibles han estat reconegudes oficialment com a aliments per la Unió Europea. La malva major, el cardellet, el colitx, el lletsó i l'ortiga. Fins ara aquestes plantes no tenien reconeixement legal com a aliments, malgrat ser habituals en la cultura alimentària popular.
El col·lectiu Eixarcolant fa més d'un any que va començar a treballar i a fer els tràmits, i l'AESAN (Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición), en coordinació amb les agències equivalents dels 27 estats membres de la Unió Europea, formalment ha reconegut les primeres 5 espècies silvestres per les quals Eixarcolant va presentar sol·licitud com a aliments de ple dret. Amb ells estudis etnobotànics publicats en l'àmbit català, estatal i europeu, ha pogut acreditar que tradicionalment havien estat consumides com a aliments i que, per tant, menjar-ne és totalment segur.
Amb el consens de tots els estats membres de la Unió Europea, es conclou que Malva sylvestris (malva major), Scolymus hispanicus (cardellet), Silene vulgaris (colitx), Sonchus oleraceus (lletsó) i Urtica urens (ortiga) no són un “Novel Food” (un nou aliment), sinó un aliment amb història que pot ser consumit i comercialitzat amb total normalitat. I així queda reflectit al llistat oficial sobre aliments de la Comissió Europea.
Des d'Eixarcolant expliquen que “aquest és un petit gran pas perquè el dia de demà puguem trobar xips de malva, croquetes de colitxos, truites de cardellet, mesclums de lletsó, o patés d’ortiga a les botigues d’aquí o de qualsevol altre país de la UE."