TORNAR

El col·lectiu Calma Tensa assumeix la gestió per revifar el Centre Social Delícies

El centre que té més d’un segle d’història rep un nou impuls

societat
Divendres, 3 novembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un dels centres socials autogestionats d'Igualada, el que hi ha a l'edifici entre el carrer Delícies i el Passeig Verdaguer, comença una nova etapa. El grup de joves que va entrar al juliol al Bankinter de la Plaça de l'Ajuntament, agafa les regnes del local i ha començat el seu arranjament.

El proper 17 de novembre començarà una nova pàgina per al Centre Social Autogestionat Delícies. El col·lectiu igualadí Calma Tensa farà la presentació en societat de la nova cara del local, que a partir d'ara gestionaran ells. Calma Tensa va ocupar el passat juliol una oficina de la Plaça de l'Ajuntament i els joves van ser desallotjats en qüestió de dies, un dissabte a la tarda, pels Mossos d'Esquadra. Després de la polèmica, ara el grup ha iniciat un nou projecte: recuperar l'històric Centre Social Autogestionat Delícies. Des d'aquesta setmana, han començat tasques d'endreça i arranjament. Calma Tensa anuncia que serà un centre obert a tots els col·lectius socials i estan receptius a que s'hi sumin altres projectes. Des de feia tres anys, el CSA era seu de diferents reunions, però no comptava amb cap entitat que n'assumís la gestió. Calma Tensa entén que "no podíem deixar caure aquest espai històric".

Mentre s'adecenta el local, Calma Tensa -que ara mateix compta amb un nucli d'una quinzena de persones i diverses desenes de col·laboradors- planifica reviscolar l'activitat del CSA Delícies i "continuar complint amb la funció de centre social. En el projecte inicial de Calma Tensa volíem ser una escola de participació i en aquest nou espai volem seguir i desenvolupar els nostres objectius. Pensem en tirar endavant una biblioteca, com també un servei de bar que ens permeti assolir ingressos que es puguin reinvertir en comprar material per arranjar coses".

El col·lectiu manté el seu nivell de crítica contra les polítiques de l'Ajuntament, però afegeix que "des del desallotjament, hi ha més i més persones que ens han conegut i que han pres consciència de la situació". Ara, "emprenem una nova etapa al CSA, un centre que va ser construït dia a dia pels obrers i ara agafem el repte de donar-li vida altre cop".

Un segle de recorregut

Va néixer el 1909, amb la fundació de la Federació Obrera d'Igualada, hereva de les Societats Obreres Mutualistes i de Resistència. De bon principi, tots aquests grups es reuniren al Centre Coral Apol·lo, conegut també pel Coro Vell, societat recreativa on sempre s'havien reunit els elements llibertaris d'Igualada. Més tard, va ser la Unió Republicana de la Rambla Nova la que va acollir les Societats Obreres. Finalment, es va trobar allotjament al carrer dels Esquiladors, en una casa amb dues sales aptes per a reunions. El 1907 els locals obrers acolliren l'Escola Racionalista, les aules de la qual, situades a la Rambla Nova, estaven clausurades per ordre del govern. Aquest fet va provocar que el propietari de la casa fes fora d'aquesta també les Societats Obreres, que van trobar aixopluc, de nou, als locals de la Unió Republicana, ja que la comissió administrativa de la Federació Obrera no va aconseguir trobar un nou local per llogar, per la negativa dels propietaris a allotjar-los. Va ser llavors quan es va escollir una comissió obrera perquè iniciés els treballs de censament d'un terreny al carrer Delícies d'Igualada, mitjançant un lloguer amb drets de compra.

Entitats com la Societat de Socors Mutus dels Blanquers, Societat d'Obrers Tintorers, Societat de Constructors de carruatges de fusta i ferro, anomenada “La Fraternitat”, Societat de Peons de Construcció, Societat de Constructors de Calçat, dita “La Igualtat” i la Societat de Carreters d'Igualada, van adquirir en comú i proindivís una finca, consistent en una porció de terreny d'una superfície de vuit-cents quaranta-dos metres quadrats, a fi de construir en el referit solar un edifici que servís de seu per a les esmentades organitzacions obreres. El primer que es va fer va ser dinamitar la pedrera per obrir fonaments i fer voreres. El treball comunal es compartia entre qui estava de vaga i qui per temporades no trobava feina. Un préstec solidari va ajudar a comprar la fusta per fer portes i finestres. Abans de tenir sostre, ja es donaven conferències a la Federació Obrera. Les obres van acabar-se el 1910, amb més de 100 treballadors implicats. En les darreres dècades, ha acollit entre d'altres l'Ateneu Llibertari i, a més, ha estat la seu d'assemblees i diversos tallers.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.