//Plugins sense CDN ?>
Torna la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades en la seva vuitena edició, organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant i amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Igualada, el Consell Comarcal de l'Anoia i la Generalitat de Catalunya.
Des de la seva primera edició el 2016, la JGPO s'ha convertit en un esdeveniment de referència per descobrir de primera mà els usos d'un gran nombre d'espècies i varietats silvestres que, si bé són desconegudes per la majoria, poden tenir un gran nombre d'aplicacions en el dia a dia, per exemple en l'àmbit culinari.
Avui dia, la Jornada aplega més de 80 expositors, organitza més de 100 activitats i compta amb més de 150 voluntaris d'arreu del territori, que aposten per aquest canvi en el model productiu i de consum, raó de ser de la Jornada, i també d'Eixarcolant.
Totes les activitats estan organitzades, a més de per blocs o tipus d'activitat (tastos, sortides etnobotàniques, tallers, etc.), per itineraris, amb l'objectiu de facilitar l'elecció amb aquestes agrupacions de les activitats i parades per diferents interessos dins la temàtica de les plantes oblidades. Així, podem trobar l'itinerari gastronòmic, de begudes, remeis i cosmètica, familiar, artesania, agricultura, sostenibilitat i recerca etnobotànica.
Activitats paral·leles a la Jornada
Aquest augment de l'interès per la Jornada, ha propiciat a més l'organització de noves activitats, més enllà del dissabte 7 d'octubre i més enllà de la ciutat d'Igualada.
D'una banda, s'ha celebrat per segon any una nova edició dels 'Restaurants Silvestres', que en aquesta ocasió ha reunit les propostes de 6 restaurants d'Igualada: Kokobol, Cúbics, Nean, Cafè de l'Ateneu, Ingravita i el Foment. Del passat 2 d'octubre i fins diumenge dia 8 d'octubre, es pot gaudir dels seus menús amb les plantes silvestres comestibles com a protagonistes indiscutibles: verdolaga, la malva, ortiga, sàlvia, tarongina o sajolida, entre d'altres. També s'han reprès les activitats prèvies a les escoles de l'Anoia, on els alumnes han descobert les plantes silvestres comestibles del nostre entorn, n'han pogut aprendre les diverses propietats, característiques i usos d'algunes d'elles i s'han convertit en petits xefs elaborant la seva pròpia recepta. En total, s'han dut a terme 19 tallers a 9 centres diferents. I finalment, com a novetat d'enguany, des del passat 14 de setembre està en marxa la Mostra Itinerant de Cinema Etnobotànic. Una iniciativa impulsada pels diferents nodes territorials del Col·lectiu Eixarcolant emmarcada dins de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. En total s'han programat gairebé 30 passis a diferents poblacions del Pirineu, l'Empordà, Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona, el Bages, Osona, l'Anoia i les Terres de Ponent. Així com algun passi a les Illes Balears i al País Valencià.
Per ara, ja han estat més de 200 persones les que han passat per la Mostra Itinerant, i ho continuaran fent fins al pròxim 19 d'octubre, data en què hi ha programat el darrer passi, a Olot.