//Plugins sense CDN ?>
La Comissió de Reis fa una valoració "de les festes d'aquest any que és del tot positiva". Neguen que es declinés cap convidati que s'imposessin condicions econòmiques a cap entitat d'àmbit privat perquè el seguici els fes una visita.
El balanç del Cicle de Reis de 2015-2016 és "molt positiu" segons l'organització. La Comissió es mostra satisfeta per com es van desenvolupar els diferents actes programats, amb matisos com el 'timing' de la cavalcada "que és millorable. Va anar una mica tard, però per l'altre cantó això va permetre a la gent de gaudir més estona de la imatge dels Reis i del contacte amb els patges". De cara a possibles modificacions, amb relació a la introducció de reines, manifesten que "la cavalcada de reis d'Igualada compta i té identitat pròpia. Per la nostra part, en agradaria seguir mantenint la màxima fidelitat a la representació històrica de la festa".
Els organitzadors de la festa assenyalen que en aquesta edició, en el repartiment, en alguns districtes es va notar el retard inicial amb què va sortir la cavalcada. Ho atribueixen que hi havia "una gran quantitat de públic i la cavalcada anava un pèl lenta". Sobre els convidats, neguen que declinessin cap visita, però remarquen que "si els convidats fossin més nombrosos, això podria allargar els parlaments i retardar l'inici de la cavalcada"
"No imposem contribucions"
La Comissió nega que enguany hagi imposat condicions econòmiques a entitats d'àmbit privat perquè hi hagi visita dels patges: "En cap cas. Si una entitat sol·licita a la comissió de reis la visita dels patges, aquests hi van. Després, l'entitat dóna la voluntat que desitja, per col·laborar a la festa. Evidentment això s'explica en el moment de la sol·licitud".
Pel que fa als equips nous, amb escales noves, vestits nous de Faruk i llibres Blanc i Negre," tot ha estat sufragat per la Comissió de Reis". Talment com les altres compres i manteniments que es fan per a la festa, els fons "surten dels donatius que la nostra Fundació rep de la ciutadania" i no hi hauria hagut cap contribució de l'Ajuntament.
El comportament d'alguns patges i la possibilitat de dones-rei
Els organitzadors calculen que la relació numèrica entre homes i dones entre els patges, "durant els darrers 5 anys, és proper al 50-50%". Hi ha el fenomen de les persones que es vesteixen de patge, fora de l'organització, sobre el qual opinen que "ens agrada que tothom qui participi a la festa ho faci a través nostre. La comissió de reis no posa traves a ningú, que es comprometi a fer de voluntari d'una manera responsable. Hi ha qui pensa només a fer la festa particularment i no en el conjunt de la ciutadania".
Subratllen que "la comissió de reis no es fa responsable de totes aquestes persones i lamenta aquest comportament, atès el temps que es dedica a preparar els patges a fi que desenvolupin la seva tasca amb la màxima implicació i empatia envers petits i grans. Tots els patges que surten degudament inscrits, van ben identificats i disposen d'una assegurança". Sobre l'opció de "reines" o "dones-rei", la Comissió afirma que "tenim una identitat pròpia" i "ens agradaria seguir mantenint la màxima fidelitat a la representació històrica de la festa".
Amb relació a la situació de la reivindicació a l'UNESCO i quina és la relació amb l'altra festa pionera, la d'Alcoi, afirmen que "hi mantenim una bona relació. Pel que fa a la candidatura de la UNESCO, aquest tema ja no és a les nostres mans. Nosaltres vam presentar tots els requisit necessaris perquè la candidatura fos admesa a tràmit. Ara toca la decisió dels tècnics. El que nosaltres desitgem és continuar fent la festa cada any i fer-la cada vegada millor".
l’opacitat dels seus comptes és també ser al màxim fidel a la festa?
Suposo que no esperan que ens creiem la relació del 50% de patges i patgeses. Tots veiem desfilar la comitiva reial.
Filòsof
Igualada
2 de febrer 2016.13:40h
Una cosa significativa es que cada any hi ha més patges (i cada any en són molts més) que surten a la desfilada per lliure (sense estar apuntats a la comissió) per tant no és pot saber la... Llegir més quantitat exacte de patges que hi ha el dia 5 de gener i si hi ha patges que ho fan d’aquesta manera potser és perquè no els agrada les maneres de funcionament de la comissió. (transparència econòmica, forma de tractar amb els patges, manera de fer les coses...)
Trobo genial que els patges apuntats per la comissió de primer any hagin de fer una formació per fer de patge (és la manera que hi hagi qualitat en ”l’ofici” de fer de patge) però per la mateixa regle de tres alguns membres de la comissió (no tots, per suposat!) també haurien de fer un curset de com tractar les persones i els patges, ja que hi ha algun membre d’aquesta comissió que en aquest afer deixa molt que desitjar.
Quan la comissió de patges diu que actualment la paritat entre homes i dones patges és del 50% és una gran bestiesa, encara estem molt lluny d’aquest percentatge, jo diria més que actualment està amb un 70%patges 30% patgesses.
Joan M.
Igualada
2 de febrer 2016.23:05h
Filòsof encara ets molt optimista amb el 70% - 30%.