TORNAR

Compraries carn produïda en laboratoris?

societat
Divendres, 24 febrer 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que durant aquesta dècada les carnisseries podrien posar a la venda carn produïda en laboratoris que substituiria la que ara s'obté de la matança d'animals. La 'nova carn', fermentada, s'elabora a partir del cultiu de cèl·lules mare o de múscul d'animals (de xais, pollastres o porcs).Tot i que pugui semblar contradictori, aquesta carn seria més sana i menys contaminant. I sense perdre les proteïnes que té la carn que mengem ara.

No són només els defensors dels animals els qui reivindiquen una alimentació allunyada del sacrifici de qualsevol ésser viu, per petit o gran que sigui. I podríem estar a les portes d'aquesta carn que no costa vides a ningú. A dia d'avui, la fórmula secreta d'aquesta recepta que encara s'ha d'anar perfeccionant, passa per una mena de sopa biomèdica feta a base de nutrients que procedeixen de sang animal i de microorganismes, on s'afegeix una cèl·lula 'màgica' que en teoria hauria de ser capaç d'alimentar un any sencer tota la població mundial. En aquest sentit, l'invent es presenta com una possible solució a la insostenibilitat del nostre planeta. L'únic obstacle que pot trobar aquest producte amb vista a la seva comercialització és l'alt cost que té tot el procés. Es podrà abaratir, però, quan es puguin anar introduint més sistemes automatitzats i altres ingredients que no hagin de procedir com ara de la investigació biomèdica (i que els fa inevitablement cars).

S'hi està treballant; s'està experimentant. Per ara s'han obtingut només unes petites tires de carn de porc (d'un centímetre de llargada) que es poden estirar i a les quals es poden afegir proteïnes. Al ritme actual pronostiquen que en mitja dècada arribarien uns primers resultats; es podrien ja produir a gran escala aquests productes capaços de substituir la carn sense que en queixalar-los i menjar-los notéssim cap diferència substancial amb la textura i el gust de la que mengem ara.

Els nous productes que no presenten cap mena de rastre animal ja s'han fet un lloc important a les botigues i la tendència és d'anar augmentant sense parar. No cal dir que a nivell comercial determinats avenços en aquesta indústria podrien obrir uns nous horitzons i uns nous mercats, d'aquells que enceten camins que encara no sabem fins on condueixen. Ara són unes quantes grans empreses nord-americanes de biotecnologia les que estan invertint en aquesta investigació, que van agafar el relleu de la NASA juntament amb el Govern holandès i altres centres d'investigació japonesos, australians i escandinaus.

La NASA va iniciar els treballs en aquesta línia fa ja més d'una dècada, i el principal objectiu en aquell instant era millorar la dieta dels astronautes. Només el fet d'esgotar-se els recursos que s'hi havien destinat va fer-los deixar el projecte de banda. Ara, però, podem estar a les portes d'una nova revolució alimentària, la de la carn fermentada. L'elevat cost continua sent encara el principal obstacle (asseguren els experts que aconseguir una hamburguesa de laboratori podria valer fins a un milió de dòlars, de moment).

A banda de recordar que una part del que mengem avui ja ve del laboratori i que tot està processat, els defensors d'aquestes pràctiques experimentals argumenten que no els consta que puguin representar cap risc per a la nostra salut. A més, un cop al laboratori el control que es podria exercir sobre tot el procés seria molt més exhaustiu. No deixarà d'haver-hi qui qüestioni si ens interessa evolucionar cap a aquesta direcció. Són nombrosos els avantatges que comporta aquesta possibilitat de controlar la producció, però sense que això signifiqui una obsessió perillosa; i, sobretot, sense oblidar mai que no estem tractant amb trossos de roba o de cartró, sinó amb aliments.

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.