TORNAR

El Consell admet que cal evitar el "turisme de residus" però qüestiona les dades de la CUP

societat
Divendres, 1 juny 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

A propòsit del comunicat de l'esquerra independentista sobre el nou sistema de recollida implantat a l'Anoia i els canvis del contracte a Igualada, el conseller responsable de Medi Ambient, David Sànchez, responia que "voldríem saber quines són les deficiències de les que parlen". L'ens comarcal aspira a que la recollida porta a porta implantada signifiqui taxes d'un 70% de reciclatge.

El risc que sorgeixi i s'estengui el fenomen del "turisme de residus" és un dels handicaps que ha existit des de la implantació dels sistemes porta a porta a les comarques catalanes. El també anomenat "turisme d'escombraries" es produeix quan els veïns del municipi on s'ha instal·lat el porta a porta, en desacord amb el nou sistema, van a abocar els seus residus a municipis propers on encara hi ha el model de contenidors. La CUP d'Igualada afirma que "els municipis que han iniciat el porta a porta diuen que han recollit el 90% de residu selectiu, però les dades indiquen que aquesta xifra només correspon al 50% de participació de la població d'ambdues poblacions". David Sànchez, també alcalde de Jorba -municipi pioner-, matisa que "no sé d'on ha tret aquestes dades la CUP, ni la xifra del 50%, perquè nosaltres no hem donat cap dada". Admet, però, que "no podem saber si hi ha turisme de residus ja, pot ser que n'hi hagi casos".

Des que es va anunciar l'estrena del nou model a l'Anoia, que compatibilitza el porta a porta amb les recollides en àrea tancada, aquesta possibilitat ja era present i, en aquest sentit, hi havia el temor que si les grans ciutats anoienques no se sumaven al nou sistema, aparegués aquest "turisme de residus". Fins ara, la implantació del porta a porta s'ha fet ja a sis municipis -Jorba, Tous, Castellolí, el Bruc, Carme i Orpí- i es completarà en qüestió de dies a La Pobla i La Torre de Claramunt. En tots els casos, els veïns i veïnes tenen a la vora poblacions com Igualada, Vilanova o Montbui que funcionen amb el sistema de contenidors. 

Sobre les dades, David Sànchez afegeix que, "tenim els indicis de la recollida selectiva d'un 90%, però la majoria de dades encara no s'han depurat". La CUP també s'ha mostrat crítica amb com s'ha implementat i assenyalava deficiències. L'alcalde jorbenc demana "que aclareixin quines són, perquè som els primers interessats en millorar". Aquest juny conclourà la implementació del porta a porta i es començarà amb les àrees tancades.

 


1 Comentaris

P

Pere

Anoia

1 de juny 2018.19:29h

Respondre

Els pobles tenen la voluntat i en saben de la necessitat i el bé comú de fer una recollida selectiva i respectuosa amb el medi.
Com és que aquest projecte sols es basa en el control i no pas en... Llegir més la informació i el bon servei als poblatans? Com és que l’empresa que en treu benefici fa a ls seves amples i encara gràcies?
Crec que qui promou aquest projecte hauria d’exigir més a l’empresa i menys als ciutadans. Humilment ho escric.
Deixin de parlar de turisme de residus i comencin a fer un projecte CONJUNT que faciliti la feina a la gent i sigui més beneficios per tots i no sols per una, ja gran, empresa.
Gràcies.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.