//Plugins sense CDN ?>
El Consell de la Gent Gran de l’Anoia va celebrar el 15è aniversari el passat dimarts 1 d’octubre al Teatre Municipal de l’Ateneu d’Igualada. L’acte va començar amb la benvinguda del vicepresident del Consell de la Gent Gran, Enric Senserrich, acompanyat del president del Consell Comarcal de l’Anoia, Jordi Parcerisas, i de l’alcalde d’Igualada Marc Castells, els quals van agrair a totes les persones grans i, especialment les que formen part de la junta permanent, el seu compromís en aquest òrgan de participació.
Tot seguit, Enric Senserrich va fer lectura del manifest i va fer èmfasi en la importància de tenir una persona gran representant de tots els municipis al Consell de la Gent Gran de l’Anoia. Seguidament, acompanyat per la coordinadora de la unitat de vellesa del Consell Comarcal, Carla Casas, van presentar els resultats dels qüestionaris obtinguts per part dels ajuntaments de la comarca per a implementar el Pla Comarcal de les Persones Grans.
En el decurs de l’acte es va fer entrega d’un petit obsequi als representants del Consell de la Gent Gran de cada municipi, amb qui es van fer una fotografia de família. L’acte va acabar amb l’actuació de les corals Cors Units i Capella de Música de la Tossa, que van interpretar cançons emblemàtiques per acabar d’amenitzar la jornada.
A la celebració hi van assistir també les conselleres comarcals Sandra Fernández i Bàrbara Pons, la regidora d’Acció Social de l’Ajuntament d’Igualada Sandra de la Iglesia, els alcaldes de Calaf, Òdena, Sant Martí Sesgueioles, Santa Maria de Miralles i Vilanova del Camí, i regidors d’Argençola, Capellades, els Hostalets de Pierola, Jorba, la Pobla de Claramunt, Masquefa, Piera i Rubió.
El Consell de la Gent Gran de l’Anoia, que es va presentar l’1 d’octubre del 2009, està format per un conjunt de persones grans de la comarca amb la voluntat de promoure l’envelliment actiu i responsable i treballar pel benestar de les persones grans, recollint-ne el saber i l’experiència que han adquirit al llarg de la vida.
Enquesta als ajuntaments
El Consell Comarcal de l’Anoia ha volgut fer un mapeig de la situació d’envelliment a la comarca amb el recull “Implementació del Pla Comarcal de les Persones Grans de l’Anoia”. El document analitza les propostes i programes que es desenvolupen a cada municipi en relació als eixos i objectius del “Pla comarcal de les Persones Grans de l’Anoia”, elaborat el 2023.
L’enquesta que s’ha enviat als ajuntaments contenia preguntes estructurades en quatre eixos de treball: Associacionisme i participació, Ús de les tecnològics i comunicació, Vulnerabilitats i discriminacions, i Envelliment actiu. Moltes d’aquestes enquestes han estat recollides a través d’entrevistes presencials que han realitzat les pròpies persones grans de la junta permanent del Consell de la Gent Gran de l’Anoia amb els càrrecs electes dels municipis. En total s’ha pogut recollir informació de 31 dels 33 municipis de l’Anoia, incloent l’oferta d’activitats per a les persones grans, disseny d’activitats, difusió, participació i coordinació.
Als municipis enquestats s’han recollit dades interessants a tenir en compte com per exemple que la mitjana d’activitats ofertades per a les persones grans és de 3,87 per municipi.
Gairebé la meitat dels municipis compten amb un equipament específic per a la gent gran, mentre que la resta el comparteixen i només dos no en tenen cap. El 74,2% dels municipis ofereixen bonificacions a la gent gran per participar a les activitats que els proposen.
Pel que fa a l’eix de l’Ús de les tecnològics i comunicació el document recull els projectes TIC i els recursos tecnològics de suport a les persones grans; a l’eix de Vulnerabilitats i discriminacions s’han recopilat dades sobre habitatge, envelliment al propi domicili, el tracte a les persones grans, la soledat no desitjada i del transport públics; i a l’eix d’Envelliment actiu, la formació a persones cuidadores, hàbits saludables i accessibilitat.
Aquest document, a més a més d’oferir un punt de partida per a dissenyar el full de ruta i aconseguir una bona implementació del Pla Comarcal de les Persones Grans, també vol ser un espai documentat on els diversos consistoris puguin veure bones pràctiques d’altres ajuntaments amb l’objectiu de compartir experiències i avançar cap a un model d’equitat territorial en quan a matèria de polítiques d’envelliment a la comarca.