//Plugins sense CDN ?>
Des d'enguany, està en funcionament la Unitat Funcional de Patologia Mamària del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA). La novetat del que s'està desenvolupant a Igualada és l'aplicació d'un programa de cirurgia sense ingrés, que és pioner a Catalunya. Un mètode que té una gran acceptació entre les dones que són intervingudes. A les recents jornades sobre el Càncer de Mama, el doctor Josep Maria Abad, responsable de la Unitat, insistia en la necessitat d’una detecció precoç i una major participació en el programa de cribatge de mama. La unitat compta amb un equip multidisciplinari, en el qual cada membre aporta el punt de vista com a especialista per tal que entre tots es consensuï el millor diagnòstic i el tractament més adequat.
El càncer de mama és un problema de salut pública important als nostres dies. El Consorci posa els recursos necessaris per afavorir el tractament integral i conjunt del pacient per evitar demores i patiment psicològic a l’espera de resultats. Per tal de gestionar el procés assistencial és important que el procés i la prestació es faci en un espai físic comú. Es crea, doncs, la figura de la gestora de casos que s’encarrega de contactar amb el/la pacient i coordinar totes les visites i proves assegurant, així els temps adients alhora que evita duplicitats innecessàries. L’assistència del pacient amb patologia de mama es dirigeix cap a les consultes específiques d’aquesta nova Unitat. Les consultes sempre compten amb els mateixos especialistes i amb uns protocols d’actuació comuns, consensuats amb tots el metges implicats en el diagnòstic i tractament de la malaltia.
A efectes pràctics, després d’una primera visita, la infermera gestora de casos coordina les diferents exploracions per tenir els resultats com més aviat millor. Els resultats de les exploracions es donen en una consulta amb tots els metges implicats en el tractament, tenint ja d’entrada tots els referents que tindrà el malalt en l’evolució de la seva malaltia. Aleshores es decideix si el tractament és quirúrgic o amb quimioteràpia o l’hormonoteràpia. En tots els casos la programació és immediata, ja sigui el quiròfan o la consulta d’oncologia. Si el tractament és l’hormonoteràpia es prescriu al moment amb les visites de control preceptives. Al quiròfan el pacient té els seus metges de referència i això reconforta al malalt en veure cares conegudes i dóna sensació de tranquil·litat. Són els mateixos metges que seguiran el postoperatori fins a la visita amb oncologia. També serà amb un metge que ja haurà conegut qui li explicarà el tractament a seguir en funció dels resultats de la intervenció.