TORNAR

El Consorci Sanitari participa en un projecte d'estudi sobre les autolesions

La iniciativa liderada pel doctor Vega ha rebut un finançament de 132.000 euros

societat
Divendres, 23 febrer 2018. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Esbrinar els motius que condueixen a persones -sobretot de franges d'edat joves- a l'autolesió no suïcida (ANS) és l'objectiu d'un grup d'estudi format per diversos professionals catalans i, entre ells, metges del Consorci Sanitari de l'Anoia. A més, l'ANS s'associa a més dificultats acadèmiques, rebuig i estigmatització per part dels iguals, problemes interpersonals, malestar psíquic i constitueix el predictor més robust de futurs intents de suïcidi.

L'anomenada autolesió no suïcida (ANS) és un fenomen creixent, especialment entre els adolescents i adults joves. En l'actualitat, l'ANS és considerada un problema de salut pública. Les conseqüències potencialment negatives associades a l'ANS inclouen, per exemple, infeccions, hospitalitzacions o la mort accidental. Malauradament, els estudis en l'àmbit de l'ANS en el nostre entorn són pràcticament inexistents. En aquest context, fa aproximadament un any que es va crear el Grup d'Estudi i Tractament de l'Autolesió (GRETA), format per psicòlegs i psiquiatres d'hospitals catalans. Aquest grup te l'objectiu de millorar el coneixement sobre l'ANS, consensuar protocols d'avaluació i tractament, així com sensibilitzar a la població i als professionals sanitaris de la importància d'aquest tipus de conductes.

Amb el lideratge del doctor Vega, Psicòleg Servei de Salut Mental del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA),el grup GRETA va presentar el projecte 'Autolesió no suïcida en adolescents i adults joves a Catalunya: prevalença, característiques i implicacions clíniques' a la convocatòria PERIS del pla de recerca i innovació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte, en el que també participa Althaia, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital Sant Joan de Déu, la Corporació Sanitària Parc Taulí i l'Hospital Clínic, ha estat uns dels que ha rebut finançament pel seu desenvolupament i, concretament, rebrà 132.784 euros.

El projecte vol estudiar la prevalença i les característiques de l'ANS a una mostra representativa d'adolescents i joves adults de tot Catalunya, tant de l'àmbit comunitari com clínic. Per tal de portar a terme el projecte, es reclutarà a una mostra àmplia d'estudiants de diferents instituts i universitat de Catalunya i a un grup de pacients en tractament en algun dels sis centres participants en aquest projecte. De manera innovadora, es desenvoluparà una aplicació per telèfons mòbils que permetrà l'avaluació momentània de l'ANS.

Hi ha la previsió de fer dues web. Una d'elles servirà pel reclutament de la mostra i l'avaluació inicial i l'altre proporcionarà informació fiable sobre l'ANS als participants en l'estudi i a la població en general. S'espera que els resultats obtinguts puguin ajudar a: (i) conèixer la prevalença d'ANS en joves estudiants de Catalunya, (ii) facilitar el disseny i implementació d'estratègies de detecció precoç d'aquells 'joves en risc' en l'àmbit de la prevenció primària i secundària i, (iii) propiciar el consens d'un protocol d'avaluació i tractament de l'ANS en l'àmbit clínic.

Els resultats que se n'extreguin podrien afavorir algunes accions dirigides a sensibilitzar sobre la importància de l'ANS en la població general i, en concret, en poblacions de risc. Dintre de la línia de recerca en Neurociències del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), i que també encapçala el doctor Vega, aquest projecte es suma a un altre finançat pel MINECO on també s'estudia l'ANS, i situa al CSA com un dels centres de referència en l'estudi de la conducta suïcida.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.