//Plugins sense CDN ?>
La visita comença a la nau central de la basílica, on Arnau Vinós, el guia inicial, explica detalls de l'agitada història d'aquest edifici catòlic. Punt neuràlgic a partir del qual va créixer la ciutat, la primera referència històrica, recollida en una butlla papal, data de l'any 1002.
Tot seguit, els visitants pugen les escales que condueixen fins a l'orgue, just dalt l'entrada i al costat oposat del retaule. L'orgue, que data del 1912 és un dels atractius de la visita a la basílica; un instrument que compta amb més de 2.000 tubs i un funcionament totalment mecànic, i que es va salvar de ser destruït durant la Guerra Civil gràcies a un tango.
És un dels diversos anècdotes que els assistents poden escoltar. Els republicans van decidir mantenir l'orgue després d'adonar-se que, més enllà de la música religiosa, també es podia fer servir per fomentar la cultura popular; concretament, va ser un tango la cançó encarregada de demostrar-ho i salvar-lo de les flames. Lluís Victori toca en viu aquest mateix tango abans d'una segona mostra amb Bach, fent les delícies dels oients.
Finalment, l'itinerari cultural recorre l'exposició 'Fulgentia', de la mà del seu comissari, Daniel Vilarrubias, que explica els detalls del conjunt d'elements sagrats de Santa Maria, del gòtic i el barroc, com la seva creu processional (cap a 1435). Ell mateix destaca que el manteniment de la basílica ha estat considerat històricament un servei municipal més de la ciutat, potser el millor exemple de l'estreta vinculació de la basílica i Igualada.
Les visites són d'onze del matí a una del migdia, però es divideixen en torns d'uns vint-i-cinc minuts i una trentena de persones. Fins ahir, prop de 200 igualadins ja han passat per la basílica, però s'espera que fins dijous, l'últim dia, segueixi el bon ritme d'assistència.