TORNAR
PUBLICITAT

Es crea una guia dirigida als instituts per tractar els casos de consum de drogues entre els joves

Cada centre decidirà si adopta o no aquest protocol

societat
Dimarts, 13 juliol 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
'El Protocol de Detecció i Actuació davant el Consum de drogues per part de joves i adolescents en l’àmbit educatiu a Igualada' permetrà als centres disposar d’una eina que faciliti l’actuació en aquestes circumstàncies —és a dir, com detectar el consum, com actuar amb els familiars del jove i on derivar els casos si s’escau.

A resultes de l’elaboració del Pla d’Actuació Local davant les drogodependències d’Igualada –finalitzat l’any passat— es va detectar la necessitat d'oferir suport als professionals i direccions dels centres educatius en els casos en què se sospitava o detectava algun cas de consum de drogues.

A partir d’aquí l’Ajuntament va encarregar a l’Agència Medi i Salut, IMIS, l’elaboració d’un protocol que facilités als centres educatius una guia sobre com actuar en aquestes circumstàncies.

Abordatge pedagògic i seguiment

Després de mesos de treball, en els quals s’ha contactat amb diversos professionals de l’àmbit educatiu, sanitari i social, s’ha elaborat un protocol que parteix d’un abordatge pedagògic dels casos, de la coordinació amb diferents agents/dispositius de la ciutat, d’un seguiment professionalitzat i d’una resposta ajustada a cada cas i a cada circumstància. Aquests eixos són claus per garantir un treball que previngui el consum i eviti abusos i problemàtiques derivades. A partir del curs vinent cada centre haurà de decidir si adopta aquest protocol d’actuació i per tal de facilitar-los la tasca es posarà en marxa una Oficina Tècnica que coordinarà amb els centres l’atenció dels joves i les famílies.

La realitat als centres educatius

Tal i com es va destacar en el Pla d’Actuació Local Davant les Drogodependències, a Igualada no es dóna un número elevat de casos de detecció de consum de drogues entre els joves que cursen estudis de secundària. Tanmateix, la detecció o sospita de consum d’un jove suposa, per als professionals del centre, una certa complexitat en la gestió perquè cal ajustar la resposta idònia en cada cas.

En molts casos es tractarà d’un consum experimental o esporàdic que pot ser abordat amb una xerrada i tasca de sensibilització sobre els riscos que comporta. En altres casos poden ser consums que denotin problemàtiques més complexos i que caldrà que siguin abordades d’acord a aquesta complexitat.

El Protocol ha estat iniciativa de la regidoria de Salut i Serveis Socials, ha estat elaborat per l’Agència de Medi i Salut, IMIS, i ha rebut el suport de la Xarxa Local de Prevenció de Drogodependències de la Diputació de Barcelona.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.