TORNAR
PUBLICITAT

Creix la demanda i la producció de productes ecològics

La Pera, fruites i verdures ecològiques a Masquefa

societat
Dilluns, 29 març 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’agricultura ecològica que es fa a Catalunya continua creixent any rere any i es consolida com una de les produccions ecològiques més dinàmiques i amb més creixement de tot l’Estat. Cada vegada hi ha un mercat més gran que demanda productes ecològics, aliments que s'hagin cultivat sense additius químics i que hagin madurat a la planta. De totes maneres, el fet que els aliments ecològics siguin menys atractius a la vista i més cars fa que encara hi hagi consumidors reticents. A Masquefa hi ha una botiga especialitzada en la venda d'aquests productes, el seu propietari, Salvador Santacana i el principal proveïdor, Josep Montmany ens expliquen els secrets del cultiu i distribució dels productes ecològics.

L'establiment La Pera, a Masquefa, ofereix nombrosos productes ecològics

Salvador Santacana porta 15 anys treballant entorn dels aliments ecològics i en fa cinc que regenta la botiga La Pera a Masquefa. A Salvador, tot el que envolta aquests productes sempre l'ha motivat i creu que és més que una feina o una afició: és una manera de viure i de pensar, sempre vinculada amb la cura del medi ambient i de la salut. Actualment La Pera està dividida en dues parts, en una es venen productes ecològics, des de fruites, verdures i hortalisses fins a pasta, pa i ous, i en l’altra es venen productes convencionals. A Salvador li agradaria que algun dia la botiga pogués ser 100% ecològica.

‘Els productes ecològics no són tan atractius a la vista i encara hi ha molta gent que quan veu una taronja brillant la prefereix’, explica. Segons Salvador Santacana, el comportament de tots els seus clients és molt similar, d'entrada els ulls se'n van cap als productes més convencionals, millor de preu i més bonics, però un cop han provat els aliments ecològics, la majoria repeteixen.

Sense additius

Josep Montmany és un dels principals proveïdors de La Pera, ell ens explica unes quantes tècniques del cultiu ecològic. Ve d'una família de llarga tradició pagesa de Torrelles del Llobregat, va estudiar a la Universitat de Lleida i va començar la transformació de les seves explotacions, primer de correu convencional a la producció integrada, i finalment a la producció ecològica.

Hi ha moltes tècniques que poden substituir els productes químics i fertilitzants, però totes són molt més artesanals i s'han d'estudiar, aplicar i modificar contínuament, per tant, el treball és més complicat. Josep explica tres de les tècniques més utilitzades: En primer lloc la fitoteràpia, que consisteix en la utilització de plantes per combatre els problemes del camp. Per exemple, és molt comú plantar cebes sota dels arbres fruiters perquè les cebes desprenen sofre i aquest allunya el pugó. Una altra tècnica és l’homeopatia, s'utilitzen preparats homeopàtics per prevenir algunes plagues. Finalment, ens parla també de la confusió sexual, que consisteix a col·locar difusors que emeten olor de femella d'una espècie determinada perquè quan el mascle, guiat per l'olor la vagi a fecundar, es trobi que no hi ha femella i marxi. Segons Josep Montmany, s'ha de buscar l'equilibri en el camp per poder obtenir una collita ecològica amb èxit.

Són ecològics?

Però, com podem saber si un producte és realment ecològic? El Consell Català de Producció Agrària Ecològica, el CCPAE, dóna un certificat a les explotacions que realment no utilitzen productes químics en la producció dels aliments. El Josep Montmany, per exemple, rep la visita d'un membre del consell, com a mínim un cop l'any, i així obté un certificat que l'autoritza a catalogar d'ecològics els seus aliments.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.