//Plugins sense CDN ?>
Amb la sensibilitat de que el càncer de mama és un problema de salut pública important, el CSA posa els recursos necessaris per afavorir el tractament integral i conjunt del pacient per evitar demores i patiment psicològic a l’espera de resultats.
Això ha suposat la creació d’un únic equip format per membres de diferents especialitats que centralitzen el tractament quirúrgic i mèdic i el seguiment intrahospitalari dels pacients diagnosticats de càncer de mama en una única Unitat.
També es coordinen amb la resta dels professionals implicats en la presa de decisions sobre el diagnòstic i tractament de la patologia de la mama, amb l’objectiu principal d’oferir la millor estratègia terapèutica i la seva aplicació per obtenir el millor resultat clínic possible, aportant cadascun la seva visió de la malaltia per optimitzar els resultats.
Aquesta iniciativa es caracteritza per gestionar tot el procés assistencial, tenir capacitat d’organització per tal d’agilitzar el procés i la prestació de serveis en un espai físic comú.
Es crea doncs la figura de la gestora de casos que s’encarregarà de contactar amb la/el pacient i coordinar totes les visites i proves i assegurar així els temps adients alhora que evita duplicitats innecessàries.
L’assistència del pacient amb patologia de mama es dirigeix cap a les consultes específiques d’aquesta nova Unitat. Les consultes sempre compten amb els mateixos especialistes i amb uns protocols d’actuació comuns, consensuats amb tots el metges implicats en el diagnòstic i tractament de la malaltia.
A efectes pràctics, després d’una primera visita, la infermera gestora de casos coordina les diferents exploracions per tenir els resultats com més aviat millor. Els resultats de les exploracions es donen en una consulta amb tots els metges implicats en el tractament, tenint ja d’entrada tots els referents que tindrà el malalt en l’evolució de la seva malaltia. Aleshores es decideix si el tractament és quirúrgic o amb quimioteràpia o l’hormonoteràpia. En tots els casos la programació és immediata, ja sigui el quiròfan o la consulta d’oncologia. Si el tractament és l’hormonoteràpia es prescriu al moment amb les visites de control preceptives. Al quiròfan el pacient té els seus metges de referència i això reconforta al malalt en veure cares conegudes i dóna sensació de tranquil·litat. Són els mateixos metges que seguiran el postoperatori fins a la visita amb oncologia. També serà amb un metge que ja haurà conegut qui li explicarà el tractament a seguir en funció dels resultats de la intervenció.
El responsable d’aquesta Unitat és el Dr. Josep M. Abad que juntament amb la Dra. Laura Cusiné i la infermera gestora de casos que és la Sra. Assumpta Espinagosa, coordinen la Unitat. Es treballa amb especialistes referents en el camp de l’oncologia, la cirurgia plàstica, la radiologia, l’Anatomia Patològica i la Radioteràpia.
Aquest equip s’ha marcat una sèrie d’objectius a curt termini com són l’optimització d’un quiròfan per al tractament quirúrgic de les malalties de la mama, el mantenir al dia el Protocol de Tractament del Càncer de Mama, l’elaboració de la Guia diagnòstica de Patologia Neoplàsica Mamària, la gestió i el manteniment de la base de dades relativa al Càncer de Mama, la docència als residents amb participació al Curs Intensiu de Sinologia i Patologia Mamària, segons any de Residència, les publicacions relatives a la patologia que ens ocupa, participar en conferències divulgatives per a la població, fent incidència en la conscienciació de la Salut Mamària, i finalment, establir uns indicadors de gestió per valorar l’eficiència de la Unitat.
Pilar Salat Agramunt
Igualada
3 de març 2014.10:38h
Excel-lent noticia. Felicitats a tots els que ho han fet possible.