TORNAR

Els deutes dels ajuntaments posen l'APAN en una situació límit

La protectora d'animals viu un moment crític atès la manca d'ingressos

societat
Divendres, 16 desembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Uns 19.000€ entre el 2010 i el 2011 és la xifra que els ajuntaments de la comarca deuen a l'Associació Protectora d'Animals de l'Anoia. L'APAN, que funciona des del 1997, es troba amb què, des del 2008, molts ajuntaments de la comarca no paguen les despeses que comporten els abandonaments d'animals. Segons dicta el conveni establert entre l'APAN i els consistoris, quan es produeix un abandonament la protectora es fa càrrec de l'animal i, en paral·lel, el municipi s'encarrega de les despeses que aquest pot generar. D'aquesta manera, l'APAN pot fer front a les cures de l'animal. No obstant això, els pocs ingressos que rep l'APAN en l'actualitat es tradueixen en una gran dificultat a l'hora de cobrir les despeses de l'Associació.

La presidenta de l'APAN, Dolors Garcia, detalla que els deutes dels ajuntaments vénen del 2008, 2009 i 2010 i que, el principal deutor és el consistori de Sant Joan de Mediona 'perquè han continuat acceptant la responsabilitat dels animals domèstics abandonats o maltractats al municipi sense fer-se'n càrrec des del punt de vista econòmic'. Garcia explica que 'hi ha ajuntaments que ens deuen menys, però estan rebutjant la recollida dels gossos i gats dels municipis respectius'.

En general, el deute arriba als 19.000€, fet que suposa que l'APAN degui les despeses del 2011 al Veter Centre d'Igualada i a la farmàcia d'Òdena. 'El que devem és el resultat del nostre programa sanitari i de profilaxi que mantenim amb els nostres animals'.

Què val mantenir un animal?

El manteniment d'un animal al refugi és d'aproximadament 3€ al dia, uns 90 de mensuals per animal. Actualment, l'APAN compta uns 80 gossos, 50 gats i 25 animals exòtics.

Segons explica Dolors Garcia, 'no és que tinguem més gossos del compte, però la situació s'agreuja perquè hem de seguir mantenint els animals i fent front a les despeses quan no rebem gairebé cap ingrés'. Per ara, la gossera té tan sols un treballador i entre 10 i 15 voluntaris.

Endurir la llei

L'Associació Protectora demana que 'si els ajuntaments no volen que hi hagi animals abandonats, es busquin fórmules per endurir la llei i fer-la complir', que sigui efectiva. Dolors Garcia considera que 'els ingressos podrien provenir de les persones responsables dels abandonaments, a través del pagament de multes, per exemple'.


3 Comentaris

I

Igualadí

Igualada

16 de desembre 2011.17:55h

Respondre

Clara, com a igualadí penso que l’ajuntament d’Igualada en tot cas s’hauria de fer (si no se’n fa) càrrec dels animals que provenen d’Igualada i en tot cas si vols que algú es faci... Llegir més càrrec dels de tota la comarca, mira cap al Consell Comarcal

J

Joanma

Igualada

16 de desembre 2011.12:30h

Respondre

Tinc tractes amb altres protectores i els preus estan molt per sota.

C

Clara

16 de desembre 2011.10:57h

Respondre

Si hi ha uns 165 animals això costa uns 15.000 euros. És possible que entre tots els ajuntament de la comarca no és pugui anar pagant aquesta quantitat mensual? no és més important això que... Llegir més asfaltar carrers o fer qualsevol tipus d’acte cultural, esportiu, etc? Estem parlant d’éssers vius!!! L’Ajuntament d’Igualada, com a cap de comarca se n’hauria de responsabilitzar més i també multar a la gent que els abandona. Es parla molt de les ”caques” que deixen als carrers i poc del problema dels abandonaments que és més important.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.