TORNAR

La Diputació planteja revitalitzar el Turó del Castell d'Òdena creant un Ecobarri

Un nucli deshabitat però amb història

societat
Dilluns, 30 juliol 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Crear un barri ecològic. Aquesta és la proposta del Pla Director que la Diputació de Barcelona ha presentat a l’Ajuntament d’Òdena per tal de recuperar i revitalitzar els edificis i espais públics del Turó del Castell. En aquest nucli, avui deshabitat, hi ha testimonis d'ocupació estable des d'època ibèrica.

Presentació del Pla Director

El vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona i responsable de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, Josep Llobet, ha lliurat a l’alcalde accidental i regidor d'Urbanisme, Promoció Econòmica i Serveis i Manteniment de l'Ajuntament d'Òdena, Pep Solé, el Pla Director dels edificis i espais públics del Turó del Castell d'Òdena, una eina per intervenir-hi tot preservant-ne el patrimoni.

L'objecte del Pla Director és definir i programar quines actuacions cal fer en els edificis i espais públics del Turó del castell, per tal de recuperar-ne i revitalitzar-ne les restes arquitectòniques, la trama urbana històrica, i alhora la significació i memòria col·lectiva de la població envers el passat de la vila d'Òdena. Tot això, basant-se en el coneixement exhaustiu del Turó des dels punts de vista històric, arquitectònic, urbanístic, ambiental i paisatgístic.

El document planteja la creació d'un Ecobarri al Turó amb una implicació energètica que afectaria tot el nucli urbà de la població i permetria fer viable la revitalització del Turó de manera sostenible, tant a nivell mediambiental com patrimonial i econòmic. També inclou tant els elements edificats -les antigues escoles, l'antic Ajuntament i els trams de les antigues muralles-, com els espais públics, és a dir, els antics carrers i places.

El Pla Director ha estat elaborat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona i ha costat a la Diputació 26.400 euros.

Un nucli amb història

Al barri del Turó del castell d'Òdena, avui deshabitat, hi ha testimonis d'ocupació estable des d'època ibèrica, i es poden datar des de mitjans del segle III fins a mitjans segle I a C. El castell d'Òdena apareix documentat l'any 957, i no és fins després de la guerra civil catalana que es va fer enderrocar, l'any 1463. Durant el segle XVIII es va construir una nova església, i entre el segles XIX i XX es va tornar a habitar, fins a la guerra civil espanyola, quan el 26 de juliol de 1936 es va incendiar l'església. L'any 1942 es van vendre els terrenys de l'antiga església i l'entorn pròxim per a l'explotació d'extracció de guix, per sufragar la construcció d'una nova església al lloc que es troba actualment. Prèviament, però, l'Ajuntament havia abandonat l'edifici consistorial per construir-ne un de nou a l'eixample de la Vila, que es va iniciar cap a finals del segle XIX.


1 Comentaris

P

PETIT PAGES

ÒDENA

1 d'agost 2012.13:48h

Respondre

CAN COPI (ÒDENA)
Aqui al Turo del Castell hi ha la casa coneguda com can COPI i aquesta casa no es pot enderrocar per undes lleis de l’ entorn del castell de fa ja mes de 25 anys.

Aquesta casa... Llegir més es va vendre i la ba compar un ex regidor de CiU per fer.hi especulació, amb l’ intenció de posar.hi un restaurant.

La casa esta catalogada com a patrimoni historic del castell i la fasana te que quedar tal qual esta. Anys enrera com uns 9 si va fer foc a la casa i no se saben els móbils, ara, amb aquesta remodelació de la Diputació sobre el turo del castell pot compportar conviar les normes anteriors sobre el permis d’ obres de la casa de can COPI, peró pensém que la casa es d’ un ex regidor de CiU a Òdena i els tráfics d’ influencies poden corre.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.