TORNAR
PUBLICITAT

Dissabte entra en funcionament el nou restaurant de la Tossa

Està situat a l'edifici de l'antic refugi, al costat de l'ermita

societat
Dimarts, 15 octubre 2013. 16:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dissabte, 19 d’octubre entrarà en funcionament el nou restaurant de La Tossa de Montbui, ubicat a l’antic refugi situat al costat de l’ermita prerromànica. El nou servei es posarà en marxa en el marc d’una gran jornada festiva on, a més de la inauguració protocolària de l’espai, La Tossa s’omplirà de cultura, festa, música i tradició per a totes les edats.

Interior del nou restaurant

Exterior del restaurant de la Tossa

L'obertura del restaurant s'espera que pugui ser el renaixement d’un espai que havia estat prop de 15 anys inactiu i que s’ha pogut reformar i remodelar gràcies a la col·laboració entre les institucions públiques i la iniciativa privada.

La inauguració del nou espai tindrà lloc a dos quarts de cinc de la tarda amb un acte protocolari d’estrena. Durant tota la tarda hi haurà diferents actuacions musicals, visites guiades a l’entorn, contes per als menuts, una botifarrada popular dalt el cim, i diferents propostes per atraure un bon nombre de visitants fins a un punt emblemàtic de la Conca d’Òdena.

El nou servei és possible després que hagin finalitzat unes tasques de condicionament de l’espai molt complexes, que s’han desenvolupat en diferents fases per la complexitat de dotar de tots els subministraments necessaris un punt molt elevat i isolat com és La Tossa.

La tasca de gestió realitzada pel Consorci La Tossa (format per la Fundació La Tossa i per l’Ajuntament) durant els darrers nou anys d’ençà la seva creació ha permès aconseguir uns ajuts econòmics molt importants i unes subvencions que han canviat la cara a l’antic refugi d’aquest emblemàtic cim montbuienc. La col·laboració entre la propietat privada (simbolitzada per la Fundació La Tossa) i les institucions públiques (Ajuntament i altres administracions que hi han col·laborat aportant subvencions) s’ha traduït en una gestió dels recursos que ha permès que La Tossa revifi amb un restaurant que serà gestionat per l’empresa Esport6 SCCL, una marca de FrescCop que forma part de l’agrupació de cooperatives Xarxa Gedi.

Un llarg procés de millora de l’espai

La reobertura de l’antic refugi va ser un dels objectius que es van marcar des de la Fundació La Tossa i des de l’Ajuntament de Montbui l’any 2004, moment de creació del Consorci La Tossa. Des de llavors, la implicació de les institucions envers aquest privilegiat espai patrimonial va ser notable, sobresortint les aportacions rebudes per tal de remodelar l’antic refugi, que es trobava molt deteriorat i que va ser àmpliament remodelat –amb uns treballs que va fer l’empresa montbuienca Moix entre els anys 2007 i 2009-. Les obres de remodelació del refugi van garantir una millora en la fonamentació de l’edifici, van incloure remodelació de la façana, els forjats i la totalitat de la coberta. També es van aconseguir nous espais (nova escala, zona de serveis, noves zones d’usos, etc.), es van instal·lar els sistemes de climatització, es van fer millores en l’accessibilitat, es van fer les intal·lacions elèctriques, fontaneria, i els tancaments de protecció, i també es van instal·lar tancaments d’alumini amb tractament de pont tèrmic. Alhora es va fer una millora de l’espai perimetral i d’accés a l’edifici.

L’arribada d’aigua i llum dalt el cim va ser una altra de les prioritats, la qual es va aconseguir de forma definitiva a finals del 2011 després de la d’instal·lació d’unes bombes que garanteixen des de llavors aquests serveis. A tot plegat cal afegir la instal·lació d’una depuradora biològica per a l’equipament.

Cal destacar que a finals de desembre de 2011 el Consorci La Tossa de Montbui va concedir la gestió del servei de restauració (i les tasques de neteja de l’espai) a l’empresa Esport6 SCCL (“Frescoop”). Des de llavors aquesta empresa ha fet tots els treballs de condicionament dels espais de cara a posar en marxa el servei de restaurant que per fi serà una realitat el proper dissabte 19 d’octubre, en el marc d’una festa inaugural.

Teo Romero: “La Vall de La Tossa és un pulmó verd i volem prioritzar-la”

Durant una trobada amb els mitjans de comunicació en el mateix restaurant de La Tossa, l’alcalde montbuienc Teo Romero ha assenyalat el Consorci es va crear “amb la idea que La Tossa pogués generar amb el temps la seva pròpia riquesa, els seus propis recursos, i la inauguració d’aquest restaurant està en aquesta línia”. El batlle montbuienc ha recordat que “s’ha aconseguit més de mig milió d’euros en subvencions per fer possible aquest refugi-restaurant i per dotar-lo dels serveis necessaris com són la canalització i la impulsió de l’aigua, l’energia elèctrica, etc. La immensa majoria dels recursos públics dirigits a La Tossa ens han arribat per subvencions, especialment de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya”.

Teo Romero ha assenyalat que el nou restaurant “serà el cor que faci bategar i que dinamitzi La Tossa” i s'ha mostrat convençut que “serà el motor econòmic, cultural i social de tot l’entorn de la Vall de La Tossa, una zona del nostre municipi amb lleure i oferta turística familiar de qualitat. Amb allotjaments rurals i de serveis com Cal Alemany o Cal Amigó, la Censada, els Molins de la Font Trobada, la Hípica La Tossa, i en un futur el mateix Món-Solidari...Parlem d’un espai de turisme de qualitat, al sud de la conurbació”. El batlle ha apuntat que “sabem que la Vall de La Tossa és un pulmó verd i volem prioritzar-la, i res millor que fer-ho amb motorets com aquest restaurant de La Tossa, gestionat per una empresa de l’àmbit de l’economia social”.

De la seva banda Salva Millera, responsable de la gestió del nou restaurantr ha recordat que “en aquests moments de tancament de l’aixeta del crèdit, hem pogut socialitzar el projecte, que és possible gràcies al compromís de tots els socis de la cooperativa, que han avalat amb el seu treball els diners necessaris per al finançament del projecte”. Millera ha explicat que “l’objectiu és fer una gestió global de l’espai, combinant les vessants cultural, històrica, esportiva, i gastronòmica” i com a exemple ha anunciat que “el proper dissabte al vespre es podrà escoltar rock and roll a La Tossa”. El responsable del restaurant ha manifestat que “estem oberts a potenciar propostes i idees noves. Tenim clar que les activitats per a nens, i els tallers, han de ser una prioritat”. Millera ha explicat que “a dia d’avui estem definint la línia de restauració que oferirem als nostres visitants. Durant les darreres setmanes hem anat provant cosetes i a partir del dissabte estarem a ple ritme”. Salva Millera ha recordat que la seva empresa “és una cooperativa multisectorial que està repartida per tot Catalunya. Som una xarxa de moltes cooperatives que formem la Xarxa GEDI, i que donem diferents serveis”.

De la seva banda, Glòria Nasarre, presidenta de la Fundació La Tossa, entitat propietària d’aquest espai, ha explicat que “la Fundació està formada per una quinzena de patrons, persones de Montbui, Igualada i Vilanova del Camí. Estem treballant per renovar els seus membres, amb persones formades en diferents àmbits”. Nasarre ha apuntat que “el voluntariat és la base de la Fundació. Tots els diumenges els membres de la Fundació ens anem tornant per poder tenir obert, i els segons diumenges de cada mes fem visites guiades a tot l’entorn. Per a nosaltres la inauguració del restaurant és un gran pas endavant”.


3 Comentaris

J

Joanma

igualada

16 d'octubre 2013.15:54h

Respondre

Tens raó Juan, els restaurants de les afores no funcionen, dons al preu del menú es te que afegir la gasolina del desplaçament i la por a trobar els mossos i que et facin bufar.

M

Martí

Montbui

16 d'octubre 2013.13:15h

Respondre

T’equivocaràs Juan. És fàcil criticar-ho tot, però això tothom veu que anirà bé per poc que s’ho treballin una mica.L’indret és magnífic i si ho fan bé i s’escampa la veu en quatre... Llegir més dies serà un lloc de referència.

J

Juan

montbuy

16 d'octubre 2013.07:19h

Respondre

ojala m equivoui pero en el restuarant de la tossa penso que en al anoai tenim el nostre aeroport de castello particular. Inversio? rendimen? Perque la iniciativa publica a superat la privada en un... Llegir més equipament on la comarca esta saturada? .

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.