TORNAR
PUBLICITAT

Dissabte vinent, tot a les fosques durant l'Hora del Planeta

societat
Dilluns, 22 març 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que molts edificis de més d'un centenar de països es quedaran dissabte a les fosques. I no perquè es prevegin temporals de neu que puguin traduir-se en talls de subministrament elèctric (que malauradament tampoc seria novetat), sinó perquè participen en una iniciativa d'estalvi que pretén lluitar contra el canvi climàtic. La cita anual es presenta amb el lema de "L'Hora del Planeta", una convocatòria que arriba de la mà del Fons Mundial de la Naturalesa. La cita és a 2/4 de 9 del vespre.

Seran els espais emblemàtics com l'Empire State de Nova York, la Torre Eiffel de París, la Porta de Brandenburg de Berlín o l'estàtua de Crist Redemptor de Río de Janeiro els que apagaran els llums que normalment els il•luminen. Però també pot ser casa teva.

Segur que el suport que cada u pugui aportar en la mesura que li sigui possible serà més que benvingut; i no només pels organitzadors de la campanya, sinó també –i sobretot– per tots els veïns de replà. I no estem parlant del replà de l'edifici amb qui compartim sovint el “bon dia” en creuar-nos a l'escala o en trobar-nos a l'ascensor, sinó aquell altre replà immens que uneix tots els continents i totes les cultures. El nostre gran veïnat, la Humanitat, sabrà agrair que tinguem aquest petit gest. I és que l'Hora del Planeta vol involucrar els ciutadans, les empreses, administracions i governs d'arreu, així com totes aquelles organitzacions que també vulguin sumar-s'hi. L'objectiu bàsic: deixar d'irradiar llum elèctrica, encara que sigui només per una estoneta. D'acord, serà només un gest simbòlic que probablement passi del tot desapercebut a la factura mensual, però tot i que des de casa es pugui viure d'una manera aparentment insignificant, en total són unes mil set-centes les ciutats adherides. Segur que tenim encara present la mítica sentència que assegura que “els petits canvis són poderosos”; és la suma de petites accions la que aconsegueix grans transformacions. Quedem-nos amb la idea que l'Hora del Planeta de dissabte és només un convit personalitzat perquè cadascun de nosaltres pugui marcar-se a l'agenda personal diverses repeticions diàries d'aquesta iniciativa individual de repercussió col•lectiva. Que aquesta cita anual a nivell mundial, sigui per a nosaltres una cita mensual, setmanal o fins i tot diària. I no cal estar una hora a les fosques; n'hi ha prou amb apagar la llum quan no ens sigui imprescindible. Un consum mesurat, assenyat, sostenible.

"Descobreix què poden fer juntes milions de persones"; és el lema del que també representa la crida d'acció conjunta més gran que s'hagi organitzat fins ara contra el canvi climàtic. El Paraguai, l'Equador, Panamà, Cambotja, Tanzània, l'Aràbia Saudita, Oman, Laos, Lituània, Bangladesh, Qatar, el Nepal o Mongòlia són alguns dels països que enguany s'han sumat per primera vegada a l'esdeveniment. S'hi sumaran, també, el Burj Khalifa de Dubai (l'edifici més alt del món), la Tokio Tower, les piràmides egípcies de Giza, l'Opera House de Sidney, el Colisseu de Roma, l'Obelisc de Buenos Aires, la seu del Parlament Europeu a Madrid, i un llarg etcètera. Les dades parlen per si soles: dels dos milions de persones que hi van participar en la primera de les edicions (ara fa tres anys) es va passar als mil milions que ara fa un any van decidir prémer l'interruptor per ser-ne partícips. Mil milions! També s'hi sumaran grans empreses; encara que sigui perquè el seu nom consti aquests dies al llistat de suports amb la consegüent promoció gratuïta que els suposa, també està bé detectar aquesta implicació que demostren amb un simple gest com apagar els llums de les façanes dels establiments i dels rètols (encara que en alguns casos sigui, insistim, per treure'n indirectament un rendiment publicitari i comercial). En tot cas, convida a l'optimisme veure com, any rere any, la iniciativa va agafant embranzida, i s'incrementa sense aturador el nombre de persones i ciutats implicades. El repte de dissabte: superar els mil milions de l'any passat. T'hi sumes?

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.