TORNAR

Una empresa igualadina implanta un sistema a l’Àfrica per treure aigua amb plaques solars

Han signat un acord de col·laboració amb la Universitat d'Etiòpia

societat
Dimecres, 21 març 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els problemes de subministrament d’aigua en alguns pobles de l’Àfrica són coneguts per tothom, ‘a vegades a la manca d’aigua s’hi suma el problema de com extreure l’aigua que hi ha’, explica Josep Margets, un dels responsables de Seinetech, l’empresa igualadina que ha desenvolupat un sistema que permet bombar aigua amb energia solar, un recurs gratuït i abundant.

Després d’un primer prototip a l’Anoia, el sistema ja està funcionant a dos països africans, Guinea Bissau i al Txad des de fa 8 mesos i un any respectivament: ‘El sistema ha estat un èxit en aquests països’, explica Margets, que juntament amb Joan Grifé, duen l’empresa destinada a equips hidràulics per ajuda humanitària, des de 1996.

Es tracta d’un sistema nou, inventat a Igualada, i que permet solucionar un dels problemes dels països africans. ‘Sense energia no hi ha desenvolupament econòmic’ sentencia Margets, tot explicant que amb aquest sistema, el primer kw d’energia és gratuït, i que permet extreure aigua tant per usos de regadiu com per obtenir aigual potable.

Josep Margets va estar un temps treballant a l’Àfrica i allà va copsar les necessitats que tenen alguns països, és per això que va decidir desenvolupar un sistema que permetés millorar l’economia d’algunes regions castigades: ‘la tecnologia és per tothom i s’ha de compartir’, a més està convençut de la importància dels recursos energètics en aquest sentit i en un moment com l’actual on el gasoil no deixa de pujar de preu, aquestes alternatives són molt útils.

Un conveni amb la universitat de Etiòpia

Ara, amb la idea de la transferència de tecnologia, Seinetehc ha arribat amb un conveni amb la Universitat Arba Minch, d’Etiòpia, on hi estudien 14.000 alumnes i formen enginyers agrícoles i hidràulics. D’entrada s’implantarà un sistema de 5kw amb capacitat de bombar 80.000 litres d’aigua diaris per irrigar un terreny d’assaigs agrícoles i proves de cultiu i un d’1,7kw per proveir la cuina de la Universitat d’aigua.

A més a més, s’ha signat un acord amb la Universitat per fer la transferència de coneixement amb l’objectiu que aquest sistema es pugui implantar arreu del país.


6 Comentaris

J

Júlia i Alba Margets

Igualada

20 de març 2012.22:05h

Respondre

felicitats l’enhorabona a tots dos!!
FORÇA I ENDAVANT!!!!

J

JAUME PONS GENOVES

BAFATÀ (GUINEA BISSAU)

20 de març 2012.17:28h

Respondre

desde fa 2 anys estic fen un projecte de produccio d’arros a Guinea Bissau i us desitjo lo millor exit possible en les dificultats que suposa treballar en aquests paisos endavant en projectes... Llegir més innovadors i felicitats per la bona feina.

L

Lluïsa Avante

Igualada

20 de març 2012.12:01h

Respondre

Tants anys de dedicació donen els seus fruits. FELICITATS PER LA FEINA FETA I ENDAVANT!

E

EVA

20 de març 2012.11:54h

Respondre

Precisament avui que els mitjans de comunicació no paren de parlar de la privatzació del sector energètic en els països ”desenvolupats”, és esperançador saber que hi ha qui vetlla per tal... Llegir més que les coses més bàsiques, siguin una mica més fàcils per les persones que ho te més difícil. Tot i que encara seria millor que això no fos una notícia sinó un fet quotidià...Felicitats i endavant!!

p

pepita

igualada

20 de març 2012.10:24h

Respondre

Aquest són els projectes interessants, que algú pensi en les persones que en el segle XXI encara no saben que es tenir una aixeta amb aigua potable. BONA FEINA. Que tingueu molta sort¡¡¡¡¡

C

Cristina Closa

20 de març 2012.09:46h

Respondre

Molt interessant. Una gran feina, felicitats!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.