TORNAR

Engega la primera escola de pastors de Catalunya

30 alumnes per garantir el relleu generacional

societat
Dimarts, 14 abril 2009. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Avui s'ha inaugurat el curs a la primera Escola de Pagesos i Pastors de Catalunya amb una trentena d'alumnes. Aquesta escola s'ha posat en funcionament amb l'eforç conjunt de les comarques del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà amb la finalitat de garantir el relleu generacional de les explotacions ramaderes de muntanya. Entre els alumnes hi ha un anoienc, Eduard Balsells.

Un pastor d'ovelles  - imatge de Salines Bassegoda

S'hi van arribar a presentar més de quaranta persones, però després d'una selecció faran el curs una trentena. La tipologia dels escrits a l'escola es molt diversa i la seva procedència és de tot el territori català. Més d'un 40% dels inscrits és de l'àrea metropolitana i un altre 40% dels Pallars. Algun dels aspirants és de Navarra. Pel que fa a les edats dels alumnes és mou entre els 16 i els 43 anys. El major nombre d'alumnes són homes però també hi ha alguna dona.

L'Escola de Pagesos i Pastors dels Pallars s'ha creat seguint el model de l'escola de Pastors d'Astúries. Els alumnes aprendran, entre altres matèries, a portar ramats de diferents espècies animals, des d'ovelles i vaques fins a eugues, cavalls i burros. Els mesos de pràctiques en diverses explotacions del Pirineu no estaran remunerats, encara que l'alumne tindrà allotjament i manutenció gratuïts. Després del curs, els assistents rebran una titulació homologada pel departament d'Agricultura.

L'objectiu de l'escola és garantir el relleu generacional i en con seqüència la continuïtat de les explotacions ramaderes amb la incorporació de joves a l'activitat, la gestió sostenible de les finques i la dinamització del sector per fer-lo viable econòmicament. També vol dignificar la professió de pastor i facilitar eines per a la seva organització, així com donar suport a les explotacions i incorporar pastors fixes durant la temporada de pastures a l’alta muntanya

L'escola forma part del projecte Grípia, impulsat per l'associació Rurbans i l'empresa Montanyanes, i que té el suport de la Diputació de Lleida, la Generalitat i la Unió Europea. Prenen el model de l’Escola de Pastors d’Astúries.

ACN


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.