//Plugins sense CDN ?>
La gent gran és qui fa més recollida selectiva i els joves els qui menys. Pel que fa a les deixalleries, la fixa i la mòbil, les utilitzen 6 de cada 10 ciutadans
Els envasos són el principal material que els igualadins reciclen quan fan recollida selectiva a la llar, seguits del vidre i del paper. Així es desprèn de l’enquesta que l’empresa Psyma ha fer per valorar la satisfacció amb el servei de neteja d’Igualada el 2024.
Segons l’enquesta, un 95,7% de les llars fan recollida selectiva d’envasos; un 94,5% la fan de vidre i el 92,9% recull selectivament el paper. En canvi, la recollida selectiva de matèria orgànica la realitzen un 75,4% de les persones enquestades, una dada que es distancia de les altres tres fraccions de residus. Així mateix, només un 1,7% dels enquestats afirmen que no fan cap tipus de recollida selectiva.
Respecte l’edat dels usuaris, l’enquesta apunta que les persones majors de 65 anys són les qui fan recollida selectiva en major proporció i a més, d’un nombre més gran de fraccions, mentre que els més joves, d’entre 18 i 29 anys, són els qui fan menys recollida selectiva.
Deixalleria fixa i deixalleria mòbil
Un altre aspecte essencial en la recollida selectiva i el reciclatge és l’ús de les deixalleries, que gestiona l’Ajuntament. Igualada compta amb una deixalleria fixa, ubicada al polígon industrial, i una deixalleria mòbil, que recorre els diferents barris de la ciutat cada setmana, per facilitar-ne el seu ús.
Segons l’enquesta, 6 de cada 10 ciutadans (el 60,8%) utilitza les deixalleries, principalment la fixa (amb un 53,5% dels casos) i en menor mesura la mòbil (en un 21,9% de les llars).
La recollida selectiva i l’ús de les deixalleries redueixen l’impacte ambiental dels residus que generem i és per això que, la Unió Europea exigeix als seus estats membres i per tant, als ciutadans, el compliment d’uns objectius de recollida selectiva per a poder reduir l’ús d’abocador, on hi va la fracció resta.
Tant la Unió Europea, a través d’una directiva, com l‘Estat Espanyol, a través de la llei de residus tenen un full de ruta marcat, que és d’obligat compliment per als municipis i que sinó comportarà sancions, que marca uns topalls mínims que caldrà reciclar els pròxims anys. Així per al 2025 caldrà reciclar el 55% dels residus, el 2030 el 60% i el 2023 el 65%.
Campanya de conscienciació
És per això que l’Ajuntament ha engegat una campanya de conscienciació “Igualada REsponsable” per incrementar la recollida selectiva a la ciutat alhora que s’avança cap al nou paradigma, promogut des d’Europa, que potencia no només el reciclatge sinó també l’economia circular i el reaprofitament de matèries. Una campanya per seguir millorant les dades de recollida selectiva de la ciutat. Una recollida selectiva que és 10 punts superior a la mitjana de les altres ciutats de més de 40.000 habitants de Catalunya, però que cal seguir ampliant.
La campanya ha dut les darreres setmanes també, les agents cíviques de l’Ajuntament al carrer per promoure a peu de contenidors bons hàbits de reciclatge entre la ciutadania.