//Plugins sense CDN ?>
L'Observatori de Pujalt ha donat a conèixer l'informe sobre l'esclafit que va tenir lloc a Igualada el passat 23 de novembre, a l'inici de la tempesta d'aquella jornada que va provocar desperfectes ben visibles a diversos punts de la comarca. Els vigilants del Servei Meteorològic de Catalunya a l'Anoia, l'Enric Barrufet de Montbui, l'Abel Galisteo de la Llacuna i l'Albert Borràs d'Igualada van fer el seguiment en directe del fenomen.
El 23 de novembre de 2016 als volts de les 16:12h de la tarda una tempesta arribava a la Conca d'Òdena i ho feia inicialment amb un fort vent. El fenomen meteorològic va ser observat en primera persona per molta gent a Igualada que va enregistrar diferents imatges de les destrosses i també alguns vídeos. Després de l'anàlisi de les diferents informacions recollides s'ha arribat a la conclusió que el fenomen observat de fort vent que va acompanyar la tempesta a l'inici va ser un "esclafit" en anglès un "downburst". És una caiguda d'aire fred del núvol de tempesta que al tocar el terra surt disparada provocant un fort vent durant una una estona de curta durada 1-2 minuts. Aquest fenomen provoca cops de vents superiors als 100 quilòmetres per hora tal com es va enregistrar a la ciutat. Es van mesurar cops màxims de 137km/h al carrer França, estació de Daniel Baraldés, i 117km/h al carrer Girona, per Josep Maria Carner.
Arrel d'aquests cops màxims de vent hi va haver desenes de desperfectes i destrosses a diferents punts de la ciutat. L'anàlisi d'aquests danys revela com "agafen la direcció d'un punt inicial a l'est de la ciutat i es van canalitzant pels carrers agafant especial violència en alguns carrers en concret". Arbres caiguts i trossos d'edificis arrencats i mobiliari urbà destrossat són alguns dels efectes ocasionats per aquest fenomen meteorològic lligat al "temps sever". Cal dir que a part del vent va haver-hi calamarsa, tempesta i una intensitat elevada de precipitació que va fer acumular moltes fulles als forats de les clavegueres i va facilitar la inundació de moltes parts de la ciutat.
A les poques hores es va demanar a la població que es fes arribar fotografies o altres enregistrwww.observatoridepujalt.cataments que ajudessin a l'estudi. La resposta va ser més que excel·lent i es va poder disposar de molt material que s'ha plasmat en un mapa interactiu a on hi ha informació en forma d'imatges, vídeos i comentaris i que es pot consultar a: https://drive.google.com/open?id=1AvLZInD3P8ZibhZykf-P7SmkZlU&usp=sharing.
L'informe complet es pot llegir i descarregar a www.observatoridepujalt.cat