TORNAR
PUBLICITAT

Anar a l'escola fa mal d'esquena

societat
Dimarts, 5 octubre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que el mal ús de motxilles i d'ordinadors i algunes postures incorrectes en el moment de seure poden i solen traduir-se en dolors d'esquena. De fet, el 10% dels escolars de deu anys en pateixen. Fins ara moltes llars havien pogut constatar que anar cap al centre educatiu provocava en els infants una mandra immensa. Ara s'hi afegeixen aquestes altres dolences físiques.

Podíem ja sospitar d'aquesta problemàtica amb antel·lació, sobretot abans de la introducció dels ordinadors portàtils a les aules. Era fàcil preveure-ho fixant-nos en aquelles maletes a rebentar que eren gairebé tan grans com qui les portava. Imatges peculiars les d'aquells estudiants que anaven (i van!) inclinats endavant per poder contrarestar el pes d'una bossa plena de llibrots que els tiba enrere. Ara el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya alerta d'aquesta realitat i de les conseqüències que se'n deriven, i hi posa xifres. Que afecti un de cada deu alumnes abans d'arribar a la desena d'anys d'edat ja és prou significatiu. El pitjor de tot és que, en el cas que no es corregeixin aquests comportaments, aquesta xifra pot augmentar després fins al 70% dels joves quan aquests arriben a la franja d'entre els setze i els vint-i-un anys.

Uns primers consells per tenir ben presents i per evitar que després ja sigui massa tard: el pes total que els i les joves estudiants portin a les motxilles no hauria d'excedir mai el 15% del seu pes corporal; que les maletes de corretges estiguin ben equilibrades i no siguin creuades; que els centres educatius disposin d'armaris i calaixos on els alumnes puguin deixar els llibres que no hagin de portar a casa; i que l'esquena estigui sempre recolzada en el suport de la cadira, amb els braços sobre la taula formant un angle que rondi els noranta graus. Hem pres nota?

Els fisioterapeutes també recorden la importància de potenciar l'activitat física durant l'hora del pati i després de les classes, per així intentar eliminar el sedentarisme a les aules; una situació que lògicament tampoc ajuda gens a evitar els mals d'esquena. Hem de pensar que la incidència d'aquesta sobrecàrrega a les maletes o de les males postures a la taula no es redueix només als dolors puntuals que puguin sentir els petits estudiants (com si això fos poc!), sinó que si no s'hi posa remei fins i tot podria veure's afectat el creixement dels menors.

Sempre s'està a temps de corregir el que no fem bé per poder `progressar adequadament´. I ara tot just fa unes setmanetes que ha començat el nou curs escolar; un bon moment per millorar i arribar a final de curs amb les millors garanties. Que de cap manera puguem dir mai en cap joc de taula que ‘acceptem els joves estudiants com a animals de càrrega’...

Oriol Solà i Prat


3 Comentaris

A

Albert

5 d'octubre 2010.19:20h

Respondre

L’ÚS DELS ORDINADORS A LES AULES HAURIA DE SOLUCIONAR EN BONA PART AQUEST PROBLEMA. PERÒ A CASA ELS PARES TAMBÉ HAURIEN DE VIGILAR UNA MICA PELS SEUS FILLS, QUE SEMBLA QUE TOT SIGUI SEMPRE CULPA... Llegir més NOMÉS DE LES ESCOLES. TOTHOM TÉ PART DE RESPONSABILITAT. I S’HA D’ASSUMIR. SI NO DESPRÉS ÉS MOLT FACIL LIMITAR-SE A QUEIXAR-SE.

b

bet

5 d'octubre 2010.13:22h

Respondre

Doncs jo tinc escoliosi, i la principal recomanació que em feien quan anava a l’escola i a l’instiutu, és no portar mai motxilles de rodes. El millor és portar-les a l’esquena, amb les... Llegir més corretges ben ajustades a la mida que toca (no amb la motxilla fins el cul). Ja que amb les maletes de rodes s’agafen postures desequilibrades i acaba sent pitjor.

c

clara

5 d'octubre 2010.09:25h

Respondre

Hi ha escoles, com al Monalco, que els nens i nenes que duien maletes amb rodes -perquè no pesessin tant, evidentment- quan havien de pujar les escales per anar a classe els feien carregar les... Llegir més maletes a l’esquena perquè ”feien massa soroll” arrossegant-les, i havien de fer de camàlics fins al pis de dalt, tot per la ”neurastènia” del director. Ja veiem com preocupa la salut dels alumnes a alguns professors...i a més per a cada assignatura els fan dur el llibre i una llibreta gran gruixudíssima, enlloc d’una carpeta portafolis o una llibreta d’anelles que serviria per a totes les classes.
No sé com funcionen les altres escoles però la cosa pot millorar...
Pel que fa al fet que l’escola guardi el material dels alumnes no ho veig gens clar perquè si la canalla ho té tot a casa pot avançar deures, i evitar també descuidar-s’ho a l’escola.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.