//Plugins sense CDN ?>
La tendència en les preinscripcions dels darrers cursos es manté i els centres de titularitat municipal tenen més demanda proporcional que els concertats. Només 18 places de les 197 disponibles queden fora de la demanda.
L'entitat que agrupa les AMPA dels centres públics d'Igualada ha donat a conèixer les dades de les preinscripcions 2019/2020 que van tenir lloc el mes passat. Els resultats indiquen que un 42,4% del total d'infants trien les escoles públiques "malgrat que només hi ha un 36% d'oferta de places públiques". Consideren que "és una anomalia respecte la resta de Catalunya, en què la xarxa pública escolaritza el 67,2% de l'alumnat de Primària". Amb aquestes xifres, les AMPAs veuen "poc equitatiu el manteniment de la sobreoferta actual i incomprensible que una Ciutat Amiga de la Infància toleri tantes desigualtats".
A la capital de l'Anoia s'ofereixen de sortida 547 places de P-3. D'aquestes, 197 en centres públics i 350 en centres de titularitat privada. Això és: el 36% de l'oferta respecte el 64%. Tot amb tot, les AMPA dels cinc centres públics apunten que les famílies han sol·licitat plaça pública de cara al curs vinent en un 42,4% dels casos (179 peticions), 2mentre que les sol·licituds per escoles
concertades es limiten a ser el 57,5% (236 peticions totals)". En global, doncs, hi ha hagut 424 sol·licituds de preinscripció a la ciutat, "una dada sorprenent atès que supera la xifra de l'any passat (415 sol·licituds) malgrat el context de baixada de natalitat en què es troba Igualada. Això fa pensar a la Federació d'AMPAs d'Igualada que hi ha hagut famílies d'altres municipis de la Conca d'Òdena que han optat per escolaritzar els seus infants en centres igualadins".
Les AMPAs de centres públics igualadins mostren la seva satisfacció "per la confiança que bona part de les famílies de la ciutat han fet a la xarxa pública, caracteritzada pels valors que es van posar de manifest aquest mes de març amb la pintada de diversos murals als respectius centres: alegria, amistat, compromís, descoberta, diversitat, igualtat, imaginació, inclusió i respecte". La satisfacció encara es veu més accentuada pel fet que "moltes de les segones i terceres opcions a l'hora de sol·licitar plaça també eren per a d'altres escoles públiques. A més a més, també s'han detectat diverses peticions de traspàs d'alumnat escolaritzat a la xarxa concertada que desitjaria passar a la xarxa pública entre P-4 i 6è".
La segregació
En aquest comunicat, les associacions de pares i mares branden els informes elaborats pel Síndic de Greuges i la Fundació Jaume Bofill que determinen que "la sobreoferta de places és un motiu de segregació escolar per raó de renda, en tant que les famílies amb més recursos econòmics tenen més opcions per dur els seus infants a centres que requereixen el pagament de quotes per evitar mesclar-se amb famílies que no poden fer front a aquest pagament".
Veuen que "aquest fet és especialment notable a Igualada, en què s'han ofertat 547 places per només 424 sol·licituds". Aquesta situació, sostinguda en el temps, és un dels factors que provoca que "hi hagi com a mínim quatre escoles que no escolaritzen ni un 10% d'alumnat desafavorit, segons dades del Col·lectiu d'Escoles contra la Segregació".
Així, reiteren la petició formulada l'any passat al Departament d'Educació que "limiti aquesta sobreoferta de cara als cursos vinents". Així mateix, també fan una crida alconjunt dels agents polítics, socials i econòmics d'Igualada i la Conca d'Òdena perquè
reflexionin sobre la situació vigent.