//Plugins sense CDN ?>
Una exposició plena de fotografies, llibres, jocs i construccions és el vestigi de més de dues dècades de funcionament i activitats, promogudes sempre per la voluntat d’educar a través del lleure en la igualtat i el respecte. A part de visitar l’exposició, al llarg del dissabte també es van poder provar jocs de fusta gegants, fer tallers de badges i de quatre sabaters, participar a la ludoteca familiar i aprendre a jugar a una multitud de jocs de taula que l’Associació Cultural El Pati tenia preparats.
El moment més especial va ser pels volts de les 7 de la tarda amb la bufada d’espelmes i el pastís, en què es va omplir tota la planta baixa de l’edifici de rialles i xerrameca.
25 anys de Ludoteca a Igualada
Des del 1984, en què es va obrir per primer cop la ludoteca a la plaça St. Miquel (lloc on va estar fins l’any 2006, en què es va traslladar a l’Espai Cívic Centre), han sigut molts els nens i nenes que hi han passat, i s’han fet també moltes activitats. Des dels jocs més habituals (tallers, disfresses, construccions, jocs de taula...) fins a esdeveniments més esporàdics (festes, excursions, jocs al carrer, espectacles, participacions en el Saló de la Infància...) han omplert el calendari de tots aquest anys.
Tal i com explica la Gemma, una de les tres educadores que treballen actualment a la Ludoteca, algunes coses han canviat amb el temps per bé que d’altres segueixen igual que abans, com són els jocs més típics, la finalitat educadora de la ludoteca i el caràcter gratuït d’aquest servei. Continua sent un dels pocs espais en què es troben nens i nenes de totes les escoles, situacions familiars i cultures d’Igualada.
Junt amb el Casal Cívic Montserrat (amb el seu programa Jugar i Llegir, impulsat per la Generalitat), la Ludoteca Sant Miquel és la única oferta d’aquest tipus de la ciutat, i actualment disposa d’unes instal·lacions noves i adequades. A més de l’activitat setmanal, també col·laboren amb les escoles a través de visites i sessions de jocs cooperatius i jocs matemàtics, s’experimenta amb noves joguines per a l’Instituto Tecnológico del Juguete, i es potencien diferents projectes, com l’edició d’un llibre de contes.
Els jocs com a retrobament entre pares i fills
L’Associació Cultural El Pati, que ha col·laborat amb la festa d’aniversari de la Ludoteca, fa prop de dos anys que treballa per fomentar una altra manera de socialitzar-se: a través dels jocs de taula. Organitzen trobades cada dos mesos a l’Ateneu Igualadí per jugar a diferents jocs (dels molts que tenen) i fer partides entre joves i adults. Amb la premissa que és una pràctica molt saludable i divertida, l’Associació creu fermament que aquest tipus de jocs són un bon camí per restablir el vincle entre les diferents generacions: avis, pares i nens.
Quim Muntané