//Plugins sense CDN ?>
La Cèlia Mateu, de 23 anys, està cursant un màster de Ficció en Cinema i Televisió. Producció i Realització a la Blanquerna. Ella es va llicenciar en Periodisme per la UAB i el 2010 va començar el grau de Multimèdia a la UOC, que des del 2011 combina amb el màster a un ritme més pausat. Mateu no s'ha dedicat a buscar feina de forma activa ja que, després de fer les pràctiques de la carrera, va optar per seguir estudiant. Cèlia Mateu considera que la situació actual és 'una porta oberta a la formació'.
Per altra banda, Maria Almenar va creure que era el moment per tornar a estudiar després de quedar-se a l'atur l'estiu passat. 'Davant la dificultat d’accedir a un nou lloc de treball als mitjans nacionals (venia del Grup Godó) vaig decidir apostar per la formació'. Ella té 28 anys i està fent el curs de Presentadors de Televisió a la facultat de Comunicació de la Blanquerna. Almenar és doble llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (2005) i en Periodisme (2007) a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. La igualadina també va fer un curs d’interpretació per actors i periodistes a la productora El Terrat i, ara per ara, es centra en el postgrau a la Blanquerna.
Una situació crítica per trobar feina
Cèlia Mateu explica que 'probablement, si hagués acabat la carrera fa uns anys, quan hi havia moltes més ofertes, i hagués trobat una bona feina no hauria seguit estudiant', almenys immediatament després d'haver acabat la carrera. En aquest sentit, Almenar, que compta amb uns anys d'experiència laboral, afegeix que troba 'imprescindible' treballar en el sector abans d'estudiar més. Ella assegura que si hagués tingut una feina segurament no estaria cursant el postgrau i que 'la millor formació és el cúmul d’experiències laborals. Això no ho ensenyen les universitats ni els màsters'.
De tota manera, Mateu explica que 'no ha fet una cerca activa de feina, perquè ara per ara m'interessa estudiar i crec que és el temps de fer-ho'. Tal i com apunta, aquesta crisi també és una 'oportunitat perquè els joves d'ara sortim molt més formats, encara que sigui per desgràcia en certa manera'.
Estudiar esdevé una alternativa
El fet de no tenir feina comporta que, la majoria de joves, optin per realitzar cursos per ampliar la seva formació universitària i aconseguir així una certa especialització dins del sector en el qual voldrien treballar.
Per una banda, la Cèlia declara que 'estudiar el màster no ha estat una obligació, sinó un gust que ara per ara m'he pogut permetre. Però suposo que si hagués trobat una bona feina no m'hauria plantejat cursar-lo'. Per la seva banda, la Maria reitera que estudiar no és garantia de trobar feina però 'sí que és útil per dirigir millor la professió i adquirir nous coneixements'. Així i tot, Almenar es declara 'partidària' de no deixar de banda el mercat laboral i analitzar les possibilitats existents per adequar-se millor a les noves demandes.
Tot i estar a l'atur, la Maria no està de braços plegats. A banda de col·laborar amb diversos esdeveniments culturals, la comunicadora ha obert un bloc de tendències. Allà fa entrevistes, cròniques i reportatges a joves dissenyadors, creadors independents i esdeveniments alternatius relacionats en diversos àmbits. 'És un projecte que he obert per compte propi i en el que hi aboco esforç i dedicació'.