Una sitja de 220 centímetres de profunditat i 110 de diàmetre de boca és una de les grans troballes de la campanya d'excavació al fortí de Castellar, a la Llacuna. La campanya del 2020 ha tingut més protagonisme local que mai, a causa de la pandèmia.
La vaixella que hi havia a la sitja FOTO: ACN/ArqueoVitis sccl
Segons Sabaté es tracta d'una sitja "extraordinària". A banda de ser la primera sitja que es troba a les excavacions del fortí del Castellar de la Llacuna, Sabaté destaca que aquests tipus de dipòsits votius són "molt poc habituals a Catalunya". D'aquestes característiques, només se n'han descobert quatre. El de la Llacuna es converteix ara en el segon del Penedès, després de les restes d'un important banquet cerimonial en honor de la deessa grega Demèter localitzades al jaciment de la Font de la Canya d'Avinyonet del Penedès
La ciutadania local ha estat molt implicada en aquesta campanya. La pandèmia va obligar a suspendre el camp de treball que, des de fa sis anys, portava joves d'arreu del món al jaciment anoienc. La direcció, però, no va voler donar l'any per perdut i va optar per fer una crida a la ciutadania. Així, veïns de la zona i alumnes d'arqueologia -que aquest estiu s'havien quedat sense pràctiques per culpa de la COVID-19, van optar per agafar pic i pala i endinsar-se en les restes d'aquest assentament ibèric d'entre els segles III i I aC.
Segons Sabaté, la troballa es va localitzar quan s'acabava la campanya d'excavacions. No obstant això, la direcció va optar per no posposar la descoberta i seguir "excavant una mica més". Finalment, a la sitja s'han localitzat quatre nivells definits: un primer amb la possible tapadora de sitja llençada al fons, tot el dipòsit votiu, un nivell d'argiles compactes que segellaven l'abocament, i terra i enderroc que la cobria.
Les restes d'un crani de porc FOTO: ACN/ArqueoVitis sccl