//Plugins sense CDN ?>
L’Espai Cívic Centre d’Igualada i la seva plaça adjacent van acollir el passat dissabte la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, una primera edició en què, tant a nivell català com estatal, les plantes anomenades “males herbes” són les protagonistes d’una activitat d’aquestes característiques.
La jornada va ser organitzada pel col·lectiu Eixarcolant i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada.
L’objectiu era donar veu als coneixements tradicionals de la vegetació i demostrar que en aquest coneixement s’hi troben les bases per avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals i culturals. En el vessant gastronòmic, la jornada va constar de cinc tasts de diferents tipologies de productes elaborats amb plantes silvestres, sempre basant-se en els usos tradicionals de la vegetació de la comarca de l’Anoia, recuperats mitjançant la realització d’una vuitantena d’entrevistes a persones grans. Entre d'altres activitats més plantejades, en el dinar de la jornada les plantes silvestres també hi van tenir un paper principal, per demostrar que més enllà de poder fer tasts és possible realitzar un dinar excel·lent, saludable i econòmic amb aquestes espècies. Pel mòdic preu de 7,5 euros els comensals van dinar quatre plats i unes postres, una infusió i un xarrup, i va ser apte per a vegetarians.
Per últim, gràcies al testimoni excepcional de persones grans, i amb una taula rodona amb opinions i posicions contrastades es va realitzar una anàlisi del passat, el present i el futur dels usos tradicionals de la vegetació i en especial de les plantes silvestres comestibles. En la imatge podem veure la Teresa, que amb 72 anys camina cada dia 45 minuts anar i tornar per anar a l'hort, i és una de les àvies de qui s'ha recollit informació.