TORNAR

Èxit de convocatòria de la primera trobada astronòmica catalana, celebrada a Igualada

L'acte va reunir fins a 15 agrupacions astronòmiques catalanes i un centenar de persones

societat
Dimecres, 18 juny 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El dissabte 14 de juny AstroAnoia, GAME i l’Observatori de Pujalt van organitzar la primera “Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Catalunya”. L’acte es va portar a terme al Museu de la Pell d’Igualada com a acte del 60è aniversari del Museu i també com a acte de la FirAnoia que també es va portar a terme aquest passat cap de setmana.

Foto de família dels participants a la primera trobada astronòmica catalana, a l'entrada del Museu de la Pell

A la trobada van ser-hi presents fins a 15 agrupacions astronòmiques catalanes i un centenar de persones. També van venir persones d’Igualada i Catalunya interessades en l’astronomia i que no formaven part de cap agrupació acabant de donar color a una trobada que es considera un èxit des de l’organització.

Un èxit, no sols per haver pogut reunir les diferents agrupacions, si no, pel que en pot sortir d’aquesta primera trobada, una Coordinadora d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes, una nova manera de fer astronomia a Catalunya. En definitiva una xarxa de treball per tal de sumar el que es fa des de diferents punts de Catalunya en aquesta ciència. Per començar es posarà en marxa en breu una web que reuneixi les diferents agrupacions i a on es podrà trobar fàcilment la informació de cada una d’elles.

A partir d’aquí es crearà un grup de treball per tal de crear el nucli d’una futura “Coordinadora d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes” que treballarà pels projectes comuns entre les diferents agrupacions, en la legalització de la coordinadora i en l’organització de la nova trobada d’agrupacions, la segona TAAC.

La trobada de dissabte va començar amb la benvinguda per part de l’organització, la salutació i inauguració de la trobada per part de Jordi Pont, regidor de l’Ajuntament d’Igualada, i finalment un breu resum del camí fet fins arribar a la trobada. Una vegada feta aquesta introducció va començar la presentació de cada agrupació per tal de saber a què es dedica cada una i en la que es va poder copsar la gran varietat d’agrupacions i interessos que hi ha dins de Catalunya en el món de l’astronomia.

Després d’aquesta presentació van haver-hi tres xerrades d’agrupacions i d’un professional de l’astronomia a Catalunya, l’Ignasi Ribas que ens va parlar dels exoplanetes. L’Ignasi ens va parlar de que ja es coneixen uns 2000 exoplanetes, planetes de fora del Sistema Solar, i que es calcula que en tota la nostra galàxia poden haver-hi uns 100.000 milions.

També es va parlar des de Cosmos Mataró de les missions a l’espai amb animals que la URSS va portar a terme en els primers anys de la carrera espacial. Finalment abans d’anar a dinar va ser el torn d’unes imatges espectaculars d’aurores boreals captades per Daniel Bosch d’AstroBanyoles. Després de dinar es va sintonitzar amb Júpiter i es va parlar sobre les emissions naturals en ones de ràdio que ens arriben des del planeta més gran del Sistema Solar, va ser Rafael Balaguer des de AstroGirona.

Després d’aquesta va venir el torn de Josep Manel Carrasco, astrònom professional català que treballa a l’Institut de Ciències del Cosmos i a la Universitat de Barcelona i que ens va parlar sobre GAIA, un telescopi enorme llençat l’any passat i que està començant a fer una cartografia de tota la nostra galàxia. La resolució d’aquest telescopi, que orbita a l’espai, seria capaç de veure l’ull d’un humà situat a la superfície de la Lluna.

Després d’aquesta xerrada va arribar el torn de Pasqual Bernat, membre de l’agrupació astronòmica d’Osona, que ens es va parlar sobre els orígens de l’astronomia a Catalunya i a la comarca d’Osona, xerrada que va donar peu a la taula rodona. La taula rodona va servir per discutir com a partir d’ara les diferents agrupacions poden treballar plegades i com portar a terme una “Coordinadors d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes”.


3 Comentaris

A

Albert

Igualada

18 de juny 2014.12:39h

Respondre

Fem observacions astronòmiques sovint amb nens. El dissabte 28 de juny a l’Observatori de Pujalt, el divendres 4 de juliol al Museu de la Pell.....

R

Raul

vilanova

18 de juny 2014.10:00h

Respondre

Albert, havere si feu algo semblant per a nens, per que es vagin iniciant en el tema. Gracies i endavant.

A

Albert

Organització

18 de juny 2014.06:30h

Respondre

Des de l’organització volem donar les gràcies a totes les persones que van venir a aquesta primera trobada. També voldríem informar que des de Cosmos Mataró, va ser el Diego Rodríguez, qui... Llegir més ens va fer la xerrada sobre les missions a l’espai amb animals i ens va portar el seu gos, el Shiro, que es va vestir especialment per l’ocasió.
Esperem que la trobada dongui fruits ben aviat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.