TORNAR

L'explotació de la tercera edat: cangurs perfectes però... fins a un límit!

societat
Dimarts, 23 novembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que els nostres avis i àvies són els qui dediquen més temps a cuidar els néts de tots els europeus. I no són pas poques hores. Al contrari. Són moltes. Potser més del compte. I no perquè no facin aquesta tasca amb la màxima il·lusió i amb un resultat més que satisfactori! Però tot i que cada casa és un món i que en alguns casos serà del tot imprescindible, que dediquin fins a set hores al dia a cuidar els néts sembla excessiu.

Per si la xifra ha passat massa desapercebuda, la repetim: set hores diàries de mitjana. Fins i tot sembla més aviat un error. Perquè si aquesta és la mitjana, hi deu haver casos en què s'enfila fins a un nombre d'hores alarmant. Si a dia d'avui encara és vigent aquella vella divisió pràctica del dia en tres franges de vuit hores que resumia prou bé les tasques de petits i grans, descans-feina-oci (que per als més petits i joves seria descans-escola-oci), potser aquestes set hores destaquen més com a proporció sobredimensionada. Els escolars deuen seguir dormint aquestes vuit hores, aproximadament. I entre les classes i els deures i els desplaçaments cap al col·legi, l'educació acaba enduent-se les seves vuit horetes, també. Ara bé, que de les vuit hores restants (en definitiva, de la sortida de l'escola fins que se'n van a dormir) les criatures n'estiguin set sota la tutela dels avis, és motiu d'anàlisi. Perquè això vol dir, també, que quan els avis i/o àvies fan de cangur els pares no estan amb ells. I perquè això vol dir que si els progenitors veuen una hora diària els seus fills, és que quelcom no funciona prou bé.

Aquestes mateixes dades que es fixen en el que succeeix arreu d'Europa, il·lustren com aquells altres països on s'han desenvolupat millors mesures de conciliació entre vida laboral i vida familiar els pares i mares poden dedicar moltes més atencions a la seva descendència, de manera que no han de ser els avis els qui, pràcticament per obligació (encara que sigui moral), han d'exercir aquesta tasca. Perquè és obvi que per a molts avis la possibilitat d'assumir aquest rol és tot un plaer, com un petit luxe que els permet retrocedir en el temps i reviure aquells anys en què ells van ser pares. Però, desenganyem-nos: a dia d'avui, i tal com està muntada ara la situació, no és estrany que a vegades alguns d'ells es vegin gairebé 'esclaus' d'aquesta funció de cangurs que se'ls atorga sí o sí. No hauríem d'oblidar que ells també tenen coses a fer i que, a diferència del que es pugui pensar, no disposen de tot el temps del món. El nombre d'hores que hi hagin de destinar i la manera com se'ls atorgui aquest privilegi determinaran si, en lloc de fer-ho per gust, passi a representar-los una càrrega feixuga més aviat molesta (encara que havent-hi els néts i nétes entremig mai gosin manifestar-se en aquest sentit).

Són set de cada deu avis els que exerceixen de cangurs; i la meitat d'aquests ho fan durant tota la setmana, cada dia. Que el difícil context econòmic i/o la dificultat de trobar plaça en una llar d'infants pública no ens serveixi d'excusa per omplir les hores als més grans. Per ells, que no s'ho mereixen; i per les criatures, que agrairan que pare i mare els diguin alguna cosa més que 'bona nit'.

Oriol Solà i Prat


5 Comentaris

f

ferran

igualada

23 de novembre 2010.20:57h

Respondre

Interessant article, però la societat es mou cap a aquest tipus de situacions.
L’Important és tenir una mica de seny, i com en tot a la vida no abusar més del necessari.

Jo als meus pares que... Llegir més m’ajuden molt, de tant en tant els pago un cap de setmana a un balneari i tant contents, ( no ho interpreteu com a xantatge).

M

Marisol

Igualada

23 de novembre 2010.13:00h

Respondre

Bon article, tema punyent i necessari parlar-ne, del qual en som molt conscients les persones que treballem en el dia a dia d’atenció sanitària a la població. Hi ha moltes alteracions de salut... Llegir més de les persones majors de 55-60 anys que es podrien millorar si les famílies trobessin la manera de gestionar aquests temes. I també d’acord en la conveniència de posar la referència bibliogràfica (una o dues) d’algunes de les dades que esmentes, així podem estar més alerta dels biaixos. Gràcies

O

Oriol Solà i Prat

23 de novembre 2010.11:53h

Respondre

És cert, Pere, que segons d’on vinguin les dades es poden llegir d’una altra manera. A vegades, però, un cop constatada la teòrica veracitat i tenint en compte que l’espai de l’article de... Llegir més seguida es fa petit, ens centrem directament en l’essència de la informació. Però en prenc nota per a altres ocasions.
I per si algú volgués aprofundir en el tema d’avui, en aquest cas les dades provenen de fonts diverses: des d’un estudi titulat ”Doble dependencia: abuelos que cuidan nietos en España” que van fer dues professores de la Universitat Complutense de Madrid; o també d’una ONG de Valladolid que treballa amb el Telèfon de l’Esperança.

P

Pere

Igualada

23 de novembre 2010.11:11h

Respondre

Estaria bé que de tant en tant referenciessis aquests estudis i dades que sovint menciones en els teus articles. Un enllaç no costaria gens i a nosaltres ens resultaria molt interessant poder... Llegir més aprofundir més en la qüestió. Per exemple, d’on surt aquest informe sobre les hores que dediquen els avis a la cura dels néts? De la Unió Europea? De l’Eurostat? D’alguna fundació d’algun partit? A vegades, saber qui paga i encarrega els estudis pot donar pistes i ajuda a entendre les conclusions que se n’extreuen.

Dit això, bon article. I totalment d’acord amb el que hi exposes.

M

Montserrat Díez Vilarubias

Igualada

23 de novembre 2010.09:35h

Respondre

Totalment d’acord amb el què es planteja en aquest article. Els avis deixen de disfrutar -que no estimar- els nets quan, sota la pressió i, a vegades, un fort i xantatge emocional s’han de... Llegir més comprometre periòdicament a tenir cura d’aquests nens que, a més, no poden educar perquè no és responsabilitat ni obligació d’ells. Realment hi ha avis que, després d’haver educat els seus propis fills ho tenen complicat...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.