//Plugins sense CDN ?>
Estem en plena celebració de l'Any Internacional dels Boscos. És més que rellevant mimar un element que representa el 42% de la superfície terrestre del continent (estem parlant de cent cinquanta-cinc milions d'hectàrees, a banda dels vint-i-un milions més d'hectàrees d'altres terres boscoses). L'estat espanyol és el tercer país en superfície forestal arbrada amb 18,3 milions d'hectàrees, només darrere de Suècia i Finlàndia (a més, segons l'Inventari de Danys Forestals, el 85,4% dels arbres presenten un aspecte saludable). El problema és que també hi ha molta zona forestal sense arbres, 9,3 milions d'hectàrees on els matolls i les herbotes són les úniques que hi creixen (això representa gairebé la meitat de la superfície forestal no arbrada d'Europa!, si bé és cert que aquest tipus de formacions vegetals són gairebé inexistents a molts països, de manera que són especialment considerats per la Comissió Europea).
Si no es prenen mesures concretes per frenar les taxes actuals de pèrdua i de degradació dels boscos, l'any 2050 podrien haver desaparegut uns 230 milions d'hectàrees de bosc a nivell mundial (així ho recull l'informe 'Boscos Vius' publicat per WWF). Convé reduir com sigui aquesta taxa, que actualment és d'uns 13 milions d'hectàrees anuals; la proposta que es fa a polítics, empreses i també a la ciutadania en general és que sumin esforços tots plegats per assolir la taxa neta zero amb vista a l'any 2020. Les dades, però, no són totes negatives: les masses forestals europees porten més de seixanta anys estenent-se de forma constant, incrementant el volum de fusta i les reserves de carboni. Un informe de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació assenyala que la desforestació s'ha reduït també a escala mundial durant l'última dècada; anteriorment estava decreixent a un ritme de 16 milions d'hectàrees per any, amb pèrdues concentrades sobretot a l'Àfrica i a Sud-amèrica, i ara s'ha pogut baixar fins als 13 milions (alerta: continua desapareixent una extensió anual similar a la mida de Costa Rica, d'uns 51.000 quilòmetres quadrats!). Per sort, determinades polítiques globals de respecte al medi ambient poden estar començant a donar uns primers fruits.
Si remenem altres dades que ens aporta el Llibre Verd sobre Protecció dels Boscos i Informació Forestal de la Unió Europea, veiem que els boscos europeus absorbeixen mitja gigatona de CO2 cada any, un 10% del que emeten les indústries del continent; que són unes 350.000 les persones que treballen directament en la gestió forestal; i que la indústria forestal primària dóna feina a més de dos milions de persones.
Perquè un bosc no és només un conjunt d'arbres agrupats que fan ombra, es fa urgent aprendre a conjugar les seves singularitats amb una explotació sostenible i racional i l'aprofitament dels productes que ens ofereix. Com diria aquell: visca el bosc. Visc... al bosc.
Oriol Solà i Prat