TORNAR

Les feines que no tanquen per Nadal

societat
Diumenge, 25 desembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

“Els qui ja tenim els nens grans fem el favor a qui té els nens petits perquè pugui gaudir de la nit de Reis en família”. Cada planta decora el seu espai a principis de mes, sempre s’agraeix treballar en un ambient més càlid i no tan fred

AÏDA SÁNCHEZ ALONSO

Poques dates hi ha tan assenyalades com el Nadal. Temps d’estar en família, celebracions i reunions al voltant d’una taula. Són dies de descans, les petites vacances hivernals per després poder tornar a la feina amb energia i uns quilets de més. Però mentre nosaltres celebrem i mengem, el món no para i com ell, molts treballadors. Personal sanitari, policies o bombers són algunes de les professions que no descansen durant les festes i que les viuen amb els companys de feina i no amb les famílies.

Els bombers són una d’aquestes professions. Amb torns que comencen a les 7 del matí i duren 24 hores, normalment una de les seves jornades laborals en aquesta època cau en dia festiu. “Des de principi d’any el calendari està marcat i cada torn sap qui treballa el dia de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any o Reis” relata Ferran Beltran, el cap del Parc de Bombers d’Igualada. En el calendari organitzatiu dels bombers cada treballador fa una jornada laboral i després descansa durant tres dies i el sistema està organitzat en torns rotatius que es repeteixen al cap d’uns anys.

Els torns estan muntats de forma que sempre hi ha entre cinc i vuit bombers al parc. Tot i que segons Beltran “per Nadal sempre estem al mínim perquè és quan la gent s’agafa els dies de festa”. Per decidir-ho “els dies assenyalats es sortegen entre els del torn i qui guanya pot agafar-se festa aquell dia” diu el cap de bombers. Aquest any però, hi haurà bombers que treballaran el dia 1 i el 5 de gener.

A més d’agafar-se festa també són corrents els canvis de jornada. “Els qui ja tenim els nens grans fem el favor a qui té els nens petits perquè pugui gaudir de la nit de Reis en família” assegura Beltran “fins i tot si algú té plans el dia 31 s’ho pot canviar amb algú que no en tingui”.

Però no només als parcs de bombers s’hi treballa. El personal sanitari també pateix la feina en dies festius, tal i com explica la infermera igualadina Carla Calleja, que treballa a l’Hospital Residència Sant Camil de Sant Pere de Ribes, al Garraf. “Els torns per Nadal són els mateixos que un dia normal i corrent, es divideix en tres torns: matí, tarda o nit i si fas torn de matí no hi ha problemes, perquè pots anar a dinar a casa” explica Calleja. Sí que troben més problemes els treballadors a qui toca el torn de tarda o nit “si et toca la tarda o dines molt ràpid a casa o et portes el dinar per menjar a l’hospital i si et toca de nit ,doncs ,has de sopar aquí” diu Calleja.

Un dels principals canvis respecte a una jornada normal és el menú. A l’hospital els pacients, sempre que la seva dieta ho permeti, gaudeixen d’escudella, torrons o raïm, segons el dia. Per la seva banda els treballadors s’organitzen per portar menjar o fer un petit pica pica. Al parc de bombers el menú dels dies de Nadal sempre és especial “ja que no es pot celebrar en família doncs ho celebrarem amb els companys de forma diferent” explica Beltran “normalment cuinem els menús aquí i fem marisc o pica pica o postres com torrons, però sense alcohol perquè no podem beure”.

La feina però és imprevisible i, a vegades, “ho preparem tot i no ens ho podem menjar perquè surt algun servei” comenta Beltran. Encara que segons l’experiència del cap de bombers “els dies de Nadal acostumen a ser tranquils. La gent ho celebra en família i fan els desplaçaments justos. El dia més conflictiu és el 31 de desembre i l’1 de gener, que la gent surt de festa”.

A l’hospital no poden sortir de festa, però s’organitzen perquè l’espai tingui un ambient més festiu. “Cada planta decora el seu espai a principis de mes. Nosaltres hem fet arbres amb les capsules de cafè i una paret dels desitjos” diu Calleja “on els pacients poden apuntar els seus desitjos en papers  i així es veu amb més ambient, perquè vulguis o no sempre s’agraeix treballar en un ambient més càlid i no tan fred”.

La decoració de les plantes es fa amb material reutilitzable “capsules de cafè, taps d’ampolla, els taps de plàstic amb què repartim la medicació, els pots de suero per fer arbres de nadal o estrelles, xeringues...” descriu Calleja. Un esforç que serveix per  participar en el concurs de decoració de plantes amb els guanyadors que surten publicats a la revista de l’hospital.

Però tal i com Calleja explica “a tothom li agrada passar el Nadal amb els seus, però aquesta feina comporta certa dedicació i treballar en aquests horaris”. Una situació que genera curiositat i tot tipus d’opinions “molta gent et diu, però pensa en els diners, en ser festiu cobraràs més. I sí, cobraràs millor, però moltes vegades els diners no ho són tot” conclou la infermera del centre.

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.