TORNAR
PUBLICITAT

Fer gargots millora l'atenció

Aquesta activitat evita que la ment es dispersi

societat
Dijous, 5 març 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Fer gargots quan estem escoltant algú que parla o atenem una trucada de telèfon pot semblar un acte bastant inútil i una pèrdua de temps. Un grup d'investigadors de la universitat anglesa de Plymouth ha determinat que, en realitat, és un mecanisme que ajuda a mantenir la ment alerta.

Els investigadors van demanar a 40 voluntaris que escoltessin una trucada de telèfon i miressin de recordar noms i llocs que es mencionaven durant aquesta conversa. A una part dels voluntaris se'ls va demanar que dibuixessin en un paper i als altres se'ls va deixar al lliure albir, mentre escoltaven una locució. Aquells que feien gargots mentre escoltaven van ser capaços de retenir un 29% més d'informació que aquells que no van dibuixar res. Si més no, això afirma l'estudi que ha publicat la revista Applied Cognitive Psychology en la seva darrera edició.

Tradicionalment s'havia considerat que fer dues activitats alhora afavoria la dispersió, però en el cas dels traços imprecisos que fem en determinades ocasions seria diferent. Habitualment, quan estem escoltant alguna cosa que no ens interessa gaire, o directament, ens avorreix (en el cas de l'estudi s'havia advertit els voluntaris que la gravació que sentirien seria avorrida), el nostre cervell mira d'escapar-se. En una situació d'aquest tipus, pocs segons després, el nostre cervell es posa a 'somniar despert', buscant distraccions que li facin més suportable la tasca que estem realitzant.

En canvi, fer gargots no ens distreu de la tasca principal, ja que és un acte que no requereix gaire concentració, però si que evita que la nostra ment s'avorreixi massa i que comenci a idear alternatives per distreure'ns, moment en que la imaginació es dispara i ens desconnectem de la tasca principal. Per tant, dibuixar sense prestar massa atenció al que estem fent, millora la nostra capacitat d'atenció.

Pere Figuerola


1 Comentaris

D

David

San Salvador de Guardiola

5 de març 2009.09:54h

Respondre

Aquest estudi es una ximpleria i no es veritat. Es nota que l’han fet a Anglaterra, menys mal que no som igual que aquest borinots anglesos...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.