Una arriscada proposta de la igualadina Sira Abenoza, treure set estudiants de dret de la seva zona de confort i portar-los a un diàleg filosòfic -però també personal- amb uns interns de Lledoners és avui el fil conductor del 'Sense Ficció' de TV3. Aquest dilluns es presentava el documental (i el projecte de filosofia que en va ser la gènesi) a Barcelona.
Els advocats i jutges del demà, afrontant i coneixent una realitat que no es pot palpar des de la facultat. Aquesta és la idea que va sorgir de Sira Abenoza, igualadina, per desenvolupar una de les seves assignatures com a professora. El punt de partida perquè cada divendres, durant onze setmanes, set interns del Centre Penitenciari Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada, al Bages) i set estudiants de Dret d'Esade participessin en una sessió de diàleg socràtic de dues hores. La iniciativa d'Abenoza, filòsofa i professora d'RSC (Responsabilitat Social Corporativa) i d'Ètica d'Esade, proposa als catorze participants dialogar sobre els grans temes de la vida: la felicitat, l'amor, la por, la justícia, el sentit de la vida o la veritat.
Una imatge del 'Sense ficció' d'avui FOTO: CCMA
L'evolució en les actituds, contra els estereotips
La presentació a la Filmoteca de Catalunya, amb Abenoza al centre (Foto: Toni Cortès)
El punt de partida del documental, presentat ahir pel matí al CaixaForum i al vespre a la Filmoteca de Catalunya, és l'assignatura 'Del pensament a l'acció' de la professora anoienca. L'assignatura parteix del diàleg socràtic i de la convicció d'Abenoza que la filosofia no pot ser només teoria i que la nostra vida s'enriqueix amb l'experiència dels altres. Així, la professora es va plantejar treure les classes de l'entorn l'escola de negocis i portar els seus alumnes, futurs advocats, a la realitat de una presó.