TORNAR
PUBLICITAT

El 'Sense Ficció' de TV3 tracta el projecte de la igualadina Sira Abenoza 'Filosofia a la presó'

Un revolucionari diàleg entre interns de Lledoners i estudiants de Dret

societat
Dimarts, 10 novembre 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Una arriscada proposta de la igualadina Sira Abenoza, treure set estudiants de dret de la seva zona de confort i portar-los a un diàleg filosòfic -però també personal- amb uns interns de Lledoners és avui el fil conductor del 'Sense Ficció' de TV3. Aquest dilluns es presentava el documental (i el projecte de filosofia que en va ser la gènesi) a Barcelona.

Els advocats i jutges del demà, afrontant i coneixent una realitat que no es pot palpar des de la facultat. Aquesta és la idea que va sorgir de Sira Abenoza, igualadina, per desenvolupar una de les seves assignatures com a professora. El punt de partida perquè cada divendres, durant onze setmanes, set interns del Centre Penitenciari Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada, al Bages) i set estudiants de Dret d'Esade participessin en una sessió de diàleg socràtic de dues hores. La iniciativa d'Abenoza, filòsofa i professora d'RSC (Responsabilitat Social Corporativa) i d'Ètica d'Esade, proposa als catorze participants dialogar sobre els grans temes de la vida: la felicitat, l'amor, la por, la justícia, el sentit de la vida o la veritat.

Una imatge del 'Sense ficció' d'avui FOTO: CCMAAl documental es veu com, tot i que cada sessió té com a punt de partida la filosofia, l'experiència vital dels participants pren ben aviat el protagonisme i es crea un espai de comunicació únic que permet aprofundir en el coneixement mutu i que enriqueix el debat públic sobre el delicte, els seus desencadenants, la reparació dels danys i la reinserció dels presos. 'Filosofia a la presó' recull aquest viatge basat en la paraula i en l'expressió sincera dels participants. És el testimoni de l'efecte transformador que té oferir un espai i un temps a dos col·lectius contrastats que parlen sense limitacions.

L'evolució en les actituds, contra els estereotips

La presentació a la Filmoteca de Catalunya, amb Abenoza al centre (Foto: Toni Cortès)A través d'aquest diàleg es descobreix com evoluciona l'actitud de cada participant, des de les reticències i els prejudicis inicials fins a la comprensió i l'acceptació que la realitat és complexa i no es pot reduir a estereotips. El documental permet escoltar les veus oblidades de la societat i superar els prejudicis sobre els quals anem construint les nostres vides.

El punt de partida del documental, presentat ahir pel matí al CaixaForum i al vespre a la Filmoteca de Catalunya, és l'assignatura 'Del pensament a l'acció' de la professora anoienca. L'assignatura parteix del diàleg socràtic i de la convicció d'Abenoza que la filosofia no pot ser només teoria i que la nostra vida s'enriqueix amb l'experiència dels altres. Així, la professora es va plantejar treure les classes de l'entorn l'escola de negocis i portar els seus alumnes, futurs advocats, a la realitat de una presó. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.