TORNAR
PUBLICITAT

Un forat... Infinit

Els grups polítics del consistori debaten sobre quin futur pot tenir el complex esportiu

societat
Dijous, 1 octubre 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La revelació de les presumptes accions de frau en els comptes de l'Infinit d'Igualada tornen a posar sobre la taula aquesta obra polèmica. L'Ajuntament té compromès fins el 2038 un pagament de 200.000 euros anuals en concepte de les obres. I aquests primers anys, ha de subvencionar les pèrdues d'explotació. El càlcul, abans que s'obrís l'expedient, era de 1,1 milions d'euros acumulats fins aquest any. 

Al ple d'Igualada, el govern de CiU i els diversos grups de l'oposició van debatre sobre la problemàtica que s'obre amb el complex esportiu Infinit i les seves instal·lacions. Els indicis de frau i possible vulneració de cinc punts del contracte, si es confirmen, podrien significar la rescissió del mateix. Abans que es detectés aquest possible engany, diverses veus havien criticat durament els termes del contracte amb l'Infinit que es va firmar el 2009. Ara, però, s'entén que una possible rescissió i que l'Ajuntament assumís la infraestructura i la gestió podria ser una càrrega insuportable també per les finances municipals. L'Ajuntament ha hagut de pagar cada cop més a l'empresa Anoia Esports ja que es preveia una demanda creixent, any a any, i no s'està produint. El govern de CiU, preguntat sobre si s'engegarien els mecanismes per rescindir si es contrasta el frau, ha demanat prudència. L'oposició, en canvi, té parers diferents sobre què fer amb l'equipament. 

Una remunicipalització delicada

La inauguració del complex, el novembre del 2009El portaveu Albert Mateu parla "d'una situació fraudulenta que agreuja uns costos de l'equipament ja de per si desorbitats per a la ciutadania". La formació té una aposta per "la municipalització, però entenem que els moments poden ser complicats" per afrontar-la, donada la situació econòmica municipal i la legislació vigent. No obstant, va demanar un major control sobre els serveis externalitzats, va lamentar els anys transcorreguts fins descobrir-se la gestió fraudulenta, i va demanar que es faci "un estudi de viabilitat econòmica per tal de saber quan ha de costar aquest equipament" tenint present els actuals nivells d'usuaris. Així, es podria saber si és viable una municipalització. Aquesta última proposta va ser acceptada per l’alcalde Marc Castells, que va anunciar que es demanaria d’iniciar aquest estudi econòmic per conèixer possibles escenaris.

La CUP veu l'equipament com "una herència dels temps de la febre constructiva i del creixement il·limitat" i Mateu assenyala que "el govern i el ple es van deixar portar per unes previsions de creixement que no tothom es creia, ja que al carrer hi havia qui es manifestava contra el Pla Director".

Part de l'oposició acusa al govern de despertar-se tard

El grup de Decidim Igualada ha posat sobre la taula, en boca de Darío Castañé, que "no es permetrà que succeeixin aquest tipus de descontrol en instal·lacions i serveis públics, mantenint-los. No s'hi val a privatitzar-los completament i desentendre's per no llençar els diners públics que ja s'han destinat tots aquests anys. L'Infinit és de gestió privada però l'Ajuntament s'ha de fer-ne responsable fiscalitzant-los amb fermesa". Castañé també acusa al govern de despertar-se tard, ja que els exercicis fraudulents van ser del 2010 al 2013 "i ja som al 2015".

Josep Maria Palau (ERC), per la seva part, considera que "cal un full de ruta sobre el futur de la instal·lació" i alerta del neguit d'alguns dels usuaris i esportistes. Palau planteja que es municipalitzi i recuperi el servei. El fet que no s'hagués actuat abans és un altre dels punts en els que insisteixen els republicans. En aquest sentit, també el PP, amb Joan Agramunt, exigia que l'Ajuntament hauria d'haver vigilat més d'a prop la concessió.

Començar amb mal peu

L'Infinit va arrencar el novembre del 2009 amb mal peu. Unes setmanes abans, Josep Singla, president de Proinosa -una de les parts integrals d'Anoia Esports- es va veure embolicat en el Cas Pretòria. Encara va aparèixer en la inauguració, però la seva estrella va declinar: al cap de poc l'empresa, accionista majoritària, va entrar en concurs de creditors. Els gimnassos d'Igualada van alçar la veu des del primer moment, entenent que un ens públic els feia competència. Dins la pròpia Anoia Esports hi va haver canvis i va entrar a l'accionariat IG Esports. El ball de personal i el cessament de la primera direcció. Després, unes dutxes que durant un hivern sencer només treien aigua freda. 

Les provisions del consistori per a pagar les subvencions els darrers pressupostos, 2014 i 2015, van ser de 360.000 euros. A això cal sumar-hi la partida de 200.000 euros anuals que es pagaran fins el 2038 per la construcció. Les contrapartides són el 30% que reben les arques municipals dels beneficis de cada exercici. Com a clau de volta, les previsions -optimistes- que parlaven de 3.000 usuaris. En els darrers exercicis, s'està sobre els 1.700.

 


2 Comentaris

a

antoni

igualada

1 d'octubre 2015.11:14h

Respondre

el tema infinit sempre ha estat molt vergonyós, si volen seguir cobrant que vagin ells als tribunals i demanin per cobrar, s’ha acabat pagar prebendes de quan hi havia vaques grasses.

ai els... Llegir més del PSC sort que la seva tendencia apunta cap amunt, deu ser perquè ja no es pot baixar més?

el proper que caurà será el MónAqua de montbui o allà rai que en Teo ho arregla tot?

P

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

1 d'octubre 2015.09:39h

Respondre

Tens raó Albert Mateu quan dius que veus l’equipament com ”una herència dels temps de la febre constructiva i del creixement il·limitat” i que ”el govern i el ple es van deixar portar per... Llegir més unes previsions de creixement que no tothom es creia, ja que al carrer hi havia qui es manifestava contra el Pla Director”.

De fet només s’ho creia el Tripartit i el Conseller Joaquim Nadal i alguns alcaldes de la corda del PSC.

També tu ens va ajudar quan ja des de 2006 parlàvem d’un Pla Director Urbanístic que estava pensat amb els peus, o amb la butxaca d’alguns.

Encara ara hi ha governants municipals que segueixen pensant que tot allò era bo i que no han assumit cap culpa i ni tan sols admeten que potser van ser massa optimistes.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.