//Plugins sense CDN ?>
L'embassament per a usos agrícoles de Sant Martí de Tous es va buidar a mitjans de l'any 2009 i no se n'ha recuperat el funcionament. El cost de construcció de la infraestructura, els anys 90, va elevar-se a uns 2.000 milions de pessetes, al voltant de 12 milions d'euros.
El Departament d'Agricultura convida als regants de Sant Martí de Tous a moure fitxa amb l'embassament. Consultades per AnoiaDiari, fonts de la Generalitat apunten que la infraestructura ja està a punt perquè els pagesos facin inversions de regadiu i que aquests "s'hi han d'implicar més". Al llarg dels darrers deu anys el pantà ha estat sense utilitzar-se, tot i que ja fa cinc que l'administració va decidir tancar portes perquè es reomplís. El govern local, amb el batlle David Alquézar, sempre ha defensat que vist el poc èxit que ha tingut la demanda de regadiu entre els productors locals hi hagi l'alternativa que es dediqui a usos turístics.
Per part dels pagesos locals, però, continua l'escepticisme. El coordinador comarcal d'Unió de Pagesos, Joan Vidal, demana que "la Generalitat ha d'omplir més la presa, més enllà del nivell actual de manera que comprovem que no hi hagi fuites abans de fer una inversió significativa. Si l'embassament ja està a punt com diuen, que l'acabin d'omplir i llavors hi haurà garanties per fer una aposta".
Segons Agricultura, en canvi, hi havia la previsió que les pluges l'omplissin més aquest any, però que "no hi ha prou adhesions dels pagesos, tirar-ho endavant caldria més implicació per part dels regants". El fet és que el nivell ara mateix de l'embassament no ha arribat al seu màxim, que se situa en 1,30 hectòmetres cúbics.
Més de 20 anys d'estira-i-arronsa
L'embassament, inaugurat per Jordi Pujol el 1997, havia d'abastir una superfície de més de 400 hectòmetres cúbics de regadiu. Encara que sí que es va normalitzar el seu funcionament, mai va rendir més d'una tercera part del seu potencial i el març del 2009 va haver de ser buidat, ja que hi havia filtracions en el seu subsòl. Des d'aquell moment, l'Agència Catalana de l'Aigua va executar diversos estudis geotècnics per esbrinar la problemàtica i a finals de 2014 es van tornar a tancar comportes. Els regants van lamentar-se que en cap moment el Departament o l'ACA els havia informat de com evolucionaven aquests treballs.
maripepa
6 de desembre 2019.17:06h
De això, sen diu tirar pilotes , fora.
Haurem de esperar la Republicà, actualment, la Generalitat, es una menjadore...