TORNAR

Gos de segon plat? Avui no, gràcies...

societat
Divendres, 9 octubre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que és a la Xina on hem de situar l'origen del gos, concretament al sud del riu Yangtsé, i aquest fet es remuntaria a fa 16.000 anys. Ho assegura un estudi que han elaborat científics del Reial Institut de Tecnologia de Suècia amb la col·laboració d'investigadors xinesos. Segons aquest estudi, el naixement del gos (que, per cert, va arribar a partir de la domesticació de centenars de llops) és anterior al que es creia fins ara.

Millor amic de l'home o estofat?

La tasca d'aquests investigadors s'ha basat en l'anàlisi genètica d'ADN mitocondrial de fins a 1.500 gossos de tot el món. Aquest origen correspondria amb el moment en què la població d'aquesta part del planeta va deixar de ser caçadora per fer-se ramadera i agricultora. La investigació també revela que, a diferència dels seus descendents europeus, que van ser utilitzats com a pastors, els primers gossos asiàtics van acabar servint probablement d'aliment als seus propietaris. Per això tampoc ens hauria de resultar tan estrany comprovar com, encara a dia d'avui, alguna cultura oriental segueix mantenint aquest "aliment" dins la seva oferta gastronòmica. Sembla que aquesta pràctica va esdevenir un costum extés sobretot durant la Dinastia xinesa Qin (221-24 a.C); fins i tot se li atribueixen usos terapèutics o se l'aconsella beneficiós per als lligaments, la circulació sanguínia i la digestió, per bé que deuen ser conscients que no arreu del món tothom ho veu igual. Mostra d'això, Pekin va prohibir als restaurants servir carn de gos durant la passada edició dels Jocs Olímpics. Simplement amb el savi objectiu d'evitar conflictes.

Al mateix territori xinès, aquesta afició per menjar-se a qui els occidentals sovint hem definit com “el millor amic de l'home” preval sobretot en algunes ètnies (com la majoritària han), encara que d'altres (com els tibetans, els mongols, els manxús o els uigurs, per citar-ne algunes) ho consideren també un tabú. Per això també nosaltres ens estem de polèmiques i ens quedarem amb la dada bàsica: l'origen del gos l'hem de buscar fa 16.000 anys. És clar que, amb l'escampada de gossos que hi ha a tot arreu, i si fa 16.000 anys que se'n coneix la seva presència en aquest món, quants gossos deuen haver existit? I quants se'n deuen haver menjat?

Oriol Solà i Prat - urisola@gmail.com


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.