TORNAR

El Govern indica que l'Església ha fet 264 immatriculacions a l'Anoia, sobretot al nord

El Bisbat replica que ”hem registrat el que documentalment ens consta com a propi”

societat
Diumenge, 26 juliol 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Govern de la Generalitat feia públic aquesta setmana que l'Església havia inscrit uns 3.700 immobles a Catalunya sense que "es disposés de títols de propietat." L'Anoia és la quarta comarca amb més immatriculacions (inscripcions per primera vegada d'una propietat) d'aquest tipus de l'Església.

La Parròquia de Sant Andreu de Pujalt, una de les immatriculacionsL'Anoia és, segons les dades del Govern, la quarta comarca amb més "immatriculacions eclesiàstiques", és a dir, on l'Església ha inscrit propietats de les que no en disposa el títol. Són en total, 264, de les quals la majoria són a municipis del nord, amb poca densitat de població, i l'oest. En primer lloc, hi ha Pujalt, on són 45 les propietats que l'Església hauria inscrit, segons el registre del Govern. En aquest municipi, han estat 34 terrenys, 10 llocs de culte i un edifici civil. El rànquing el continuen Argençola, amb 37, i Veciana, amb 20. Els llocs de culte són en bona part ermites i esglésies de fa molts segles.

La polèmica per les immatriculacions no és nova. Fa dos anys, Unió de Pagesos va xifrar que el Bisbat de Vic tenia a l'Anoia, 140 propietats registrades d'aquesta manera. Ara, les dades del Govern revelen que la xifra és superior, tot i que part del territori anoienc no pertany a la diòcesi de Vic, sinó a la de Sant Feliu. En el cas de la Conca d'Òdena, més urbanitzada, la xifra d'aquestes immatriculacions és menor: cinc a Igualada i en tots els casos edificis religiosos. A la meitat sud de la comarca, només la Pobla de Claramunt -15- té una xifra rellevant d'aquests registres que denuncia el Govern.

El Bisbat de Vic, per la seva banda, ha assenyalat que no tenia coneixement que el Govern faria públiques aquestes dades (va ser aquest dijous, en una roda de premsa) i que ha estat abans d'una reunió que hi havia programada entre totes dues parts. Indiquen que "aquesta inscripció ofereix una presumpció de propietat que pot ésser modificada per aquell que demostri un millor dret."

La diòcesi indica també que "cada vegada que l'Església ha registrat una església, ha presentat la documentació que provés que allò era de titularitat eclesial i que coincidís amb el cadastre, cosa que ha estat revisada per tècnics del mateix cadastre i la propietat. S'ha registrat el que documentalment constava com a propi i que no tenia cap propietari al seu nom." Matisen que "si s'hagués comès algun error, no hi hauria cap problema per revisar el cas concret."


3 Comentaris

T

Teresa

Igualada

1 d'agost 2020.07:36h

Respondre

Mal fet

P

Paco del Llobregat

Igualada

27 de juliol 2020.22:05h

Respondre

Ostras que fort he descobert que la parroquia de la Soledat és de l’Església! Es fortissim pensava que era del Mercadona

F

Francesc

26 de juliol 2020.08:14h

Respondre

Lladres

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.