//Plugins sense CDN ?>
L'equip de govern de l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt va convocar, el divendres 6 de maig a la tarda a l'Ateneu Gumersind Bisbal, un acte públic per explicar l'error de càlcul en el rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI) 2016. L'alcalde, Santi Broch, va demanar disculpes en nom del govern municipal, que es va posar a disposició dels poblatans.
Una vuitantena de persones van assistir a la xerrada del govern poblatà per aclarir la situació sobre el rebut de l'IBI del municipi, després d'un error en el càlcul. L'alcalde Broch va comentar, detalladament, d'on venia l'errada i les solucions que s'havien trobat, després de consultar amb l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, que és l'ens encarregat de la gestió dels impostos al municipi.
El màxim responsable del Consistori poblatà va explicar que, tal i com s'havia anunciat públicament, es va baixar un 15 % el valor cadastral i "la intenció de l'equip de govern era reduir un 10 % l'IBI però una errada en l'aplicació de la fórmula de càlcul ha fet que l'impost pugés enlloc de baixar". Aquest increment, segons va dir l'alcalde, "no està fora de la llei i, per tant, no és un ingrés indegut. Per això i perquè l'impost es merita a principi d'any no es poden tornar els diners durant aquest 2016 i la solució que s'ha trobat és compensar-ho cobrant menys el 2017".
Santi Broch va dir que els poblatans també poden fraccionar el pagament en diversos terminis. Aquest fraccionament però implica uns interessos de demora que venen imposats per llei i que, segons va afirmar l'alcalde, "s'està mirant si es poden retornar via subvenció". Es recomana els poblatans i les poblatanes que vagin a les oficines municipals on els calcularan l'import que els pot suposar fraccionar el rebut.
Intervenció de l'economista Joaquim Solé Vilanova
Després de les paraules de l'alcalde, va intervenir l'economista igualadí Joaquim Solé Vilanova, que és catedràtic de Finances Públiques i director del Màster sobre Hisenda Autonòmica i Local de la Universitat de Barcelona. Solé va explicar, de manera clara i entenedora, què és una revisió cadastral i la relació que té amb l'Impost de Béns Immobles.
El catedràtic va comentar que la revisió cadastral que es va fer l'any 2009 a la Pobla de Claramunt va estar "ben feta". Solé va afirmar que "la cultura de revisar els valors és bona i els municipis de l'Anoia tenen aquesta dinàmica. El 80 % té els valors revisats". Pel que fa a l'IBI, l'economista va comentar que és un impost estable, no eludible i acceptat per als ciutadans. És un impost que grava tant els habitatges com els comerços i les naus industrials i que, per tant, "el paga tothom". A la Pobla de Claramunt, segons va dir, la recaptació de l'IBI suposa una partida d'ingressos molt important per a l'Ajuntament però no es pot fer una mitjana comparativa amb altres municipis, com s'ha publicat en algun mitjà de comunicació, ja que, en aquest cas, hi ha molts edificis industrials que tenen un pes important en el padró de l'IBI.
Joaquim Solé va assegurar que l'Ajuntament poblatà "té unes bones finances i estan sanejades i el nivell d'endeutament és raonable". Pel que fa a l'error en el càlcul de l'impost, el catedràtic va dir que a l'administració es poden produir "errades i en aquest cas es pot arreglar".
Un cop finalitzades les intervencions, el públic assistent va poder fer les preguntes que va considerar oportunes.