//Plugins sense CDN ?>
Des de fa setmanes, els habitants de la zona sud-oest de la comarca reben recomanacions sobre el consum d'aigua de boca. Alertes que incideixen en evitar el seu consum, sobretot als col·lectius de risc, per problemes d'alta presència de nitrats per problemes de contaminació amb els sòls.
Des de fa un mes i mig, la Llacuna ve informant als veïns sobre les condicions de l'aigua que es consumeix a la població, en concret, la presència de nitrats. Una situació que afecta també de retruc a Miralles. Aquest poble, un dels més petits de la comarca, rep l'aigua en alta de la població veïna. Fa dues setmanes, l'Ajuntament enviava una carta a la seva ciutadania on recomanava "que les persones incloses en els grups de risc (nadons, dones embarassades, persones amb malalties d'estómac amb tractament, etc.) no utilitzin aigua de la xarxa per beure ni coure aliments, ja que en bullir l'aigua els nitrats no desapareixen". Així mateix, s'apuntava que la resta de les persones "poden utilitzar l'aigua de la xarxa per cuinar i tothom pot utilitzar- la per rentar els aliments, dutxar-se rentar la roba o els estris de cuina, sense risc per la salut".
Des de l'Ajuntament de Miralles expliquen que la problemàtica al poble és doble, en el sentit que hi ha aquesta alerta de cara a veïns i veïnes que formen part dels col·lectius de risc, però que fins i tot havent-hi aigua al subsòl del municipi que està en condicions de ser consumida, no la poden explotar. El problema de subsòls contaminats afecta moltes comarques de l'Interior "i no és només de nitrats, sinó també de purins i fangs".
Els consistoris mantenen des de fa setmanes reunions amb l'Agència Catalana de l'Aigua i estan duent a terme tasques d'assessorament amb els vilatans. Ara mateix, "estem pendents de noves analítiques que aclareixin si podem aixecar l'alerta". Les analítiques es fan un cop al mes. A Miralles "les fonts del poble no tenen nitrats, però no tenim llicència per fer pous. Si l'aconseguíssim, podríem arranjar el tema, però igualment seria llarg i costós".
En la carta que es va enviar, l'Ajuntament indica que "el principal efecte per a la salut que pot produir la ingesta elevada de nitrats és un increment de metahemoglobina a la sang, que és una alteració de la capacitat de transport d'oxigen de la sang". Els grups de més risc són els lactants alimentats exclusivament amb llet artificial, a més d'embarassades, persones amb acidesa gàstrica natural o provocada per tractaments antiàcids (úlcera pèptica, gastritis crònica), o els individus amb dèficits hereditaris de metahemoglobina-reductasa i de nivells d'hemoglobina anòmala.
Les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut assenyalen que els nivells desaconsellables són els que superen els 50 mil·lígrams per litre. Pel que fa als sulfats, els darrers anàlisis apunten que l'aigua "presenta uns nivells de sulfats, superiors al valor paramètric de 250 mg/L, establert a l'annex I part C del Reial decret 140/2003, de 7 de febrer, pel qual s'estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà (BOE núm. 45 de 21 de febrer de 2003). Es considera, doncs, "aigua no apta pel consum": el nivell de sulfats és 463 mil·ligrams per litre, quasi el doble del límit.
Xavier Carles
Igualada
8 de maig 2019.09:39h
A la notícia es donen molts detalls de tipus mèdic, incomprensibles per a la majoria de la població, però no s’explica en cap moment quines podrien ser les causes de l’alt nivell de nitrats... Llegir més al subsòl ni què es pensa fer per resoldre el problema.