//Plugins sense CDN ?>
Els hàbits de cada nen es comencen a adquirir a partir dels tres i quatre anys i queden fixats i establerts entre els deu i dotze anys, per tant, tot el que els haguem ensenyat durant aquests període quan arribin a l’edat adulta ho continuaran respectant i aplicant.
Un dels hàbits més importants per aquesta etapa són els hàbits alimentaris. Quines serien les principals pautes a seguir per aconseguir uns bons hàbits alimentaris pels nens:
- Fer 5 àpats al dia (esmorzar, mig mati, dinar, berenar i sopar)
- Promoure una alimentació variada en quant a aliments, sabors, colors, textures, gustos,....
- Potenciar el consum d’aigua com a millor beguda.
- Convertir l’hora de menjar en un espai de relació familiar on es permeti als nens explicar les seves coses i sentir-se escoltats i estimats.
- No utilitzar el menjar com a premi ni com a càstig (ni per no sentir-los rondinar).
- A la taula tota la família menja el mateix, no si val 'és que no m’agrada'. Quan un aliment s’ha provat unes quinze vegades ens comencem a acostumar al gust de l’aliment en qüestió.
- Els pares són els que decideixen què es menja, però és important deixar participar als nens a l’hora de fer la compra i cuinar, així coneixeran millor els aliments i com els podem elaborar.
- La millor eina i la més efectiva per adquirir uns bons hàbits és predicar amb l’exemple: el que fan els pares faran els nens.
No oblidem mai que uns hàbits saludables en alimentació sempre van lligats a uns hàbits saludables d’activitat física.
Núria Rosich Domènech (Igualada, 1.970). Diplomada en Dietètica i Nutrició per la Universitat de Barcelona. Postgrau de 'Nutrició en la infància i adolescència' de la Universitat de Navarra i educadora en obesitat infantil a través del programa “Nens en Moviment” de la unitat d’endocrinologia pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Actualment exerceix com a dietista així com coordinadora del programa “Nens en moviment” a Igualada i Abrera a més de formar part de l’equip educacional de Fufosa (Fundación para el Fomento de la Salud). |
Ester Vich
Igualada
18 d'abril 2011.11:52h
Molt interessant aquest article i molt bones reflexions.