TORNAR

L'heroïna és la 'droga dura' per la qual hi ha més consultes al Centre de Seguiment d'Adiccions d'Igualada

El consum de cannabis se situa ara en un 13% entre els pacients que demanen ajuda

societat
Dimarts, 13 març 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

"No hi ha un rebrot en el consum de 'drogues dures', perquè mai ha desaparegut". Així de contundent es mostra el doctor Alexis Andreu, del Consorci Sanitari de l'Anoia, sobre els consums d'heroïna i cocaïna per part dels pacients del Centre d'Atenció i Seguiment a les Addiccions (CASD) de la capital de l'Anoia. 

El tabac i l'alcohol han continuat sent durant el 2017 les principals casuístiques que s'han tractat Centre d'Atenció i Seguiment a les Addiccions d'Igualada, que pertany a Consorci Sanitari de l'Anoia. Segons el responsable del servei, el doctor Alexis Andreu, "són les drogues 'estrella' a nivell de demanda d'ajudes per deixar-les. Pel que fa al tabac un 70-75% dels usuaris del CASD entre el 2010-2014 presentaven aquesta substància com una de les seves substàncies prioritàries a tractar". Les campanyes recents han portat a les persones que demanaven ajuda a traslladar-se a l'atenció primària, però pel que fa a l'alcohol "s'ha mantingut per sobre del 50% la demanda d'ajudes". Sobre les drogues dures, Andreu apunta que el consum s'ha mantingut a la comarca. Un 10,7% de les peticions al CASD l'any passat va ser per un problema d'addicció a l'heroïna. I en el cas de la cocaïna, un 9,9%.

En termes generals, no hi ha hagut variacions notables en la darrera dècada. Segons explica Alexis Andreu a Anoiadiari, "el 2010 estava sobre el 13,4% dels pacients que venien a demanar ajut al CASD en el cas de l'addicció a l'heroïna". A dia d'avui, tot i que va disminuir "a un 7-8% al 2012-2013 respectivament, se situa sobre el 10,7% al 2017. És a dir, aquells pacients que vénen al CASD per primera vegada a tractar-se per un problema d'adicció i/o abús presenten com a primera substància problemàtica en un 10,7% l'heroïna i amb un 9,9% la cocaína, no obstant, aquesta última es presenta coma segona substància en un 15,28% dels pacients que presenten l'alcohol com a primera substància".

L'edat en què s'inicia el consum del tabac, entre 13 i 14

El CAP Igualada Nord, on hi ha el CASDSobre les xifres de les edats on comencen els consums dels principals casos, tot i no disposar de xifres precises per a la comarca, comenta que "per norma general, els primers consums de tabac es produeixen entre els 13 i 14 anys com a mitjana i els primers d'alcohol entre els 15-16 anys. Però que hi hagi consums, que hi hagi un mal ús o una desinformació o informacions contradictòries no vol dir que estiguem davant d'una adicció que requereixi una atenció especialitzada". Apunta que "és clar que són drogues; que poden produir una adicció i/o abús també, però no sé fins a quin punt la resta de la societat n'està mentalitzada".

El doctor lamenta que "s'envia als joves missatges contradictoris amb les marques (de begudes alcohòliques) que promocionen els clubs i espectacles esportius". Admet que es poden canviar els hàbits: "abans fumàvem als hospitals, als autobusos, als cinemes, davants dels nadons i dels nens, a dintre casa… i ara tot això gairebé és impensable. Potser un dia acabi succeint el mateix amb l'alcohol".

El consum de cannabis i hatxís, reduït gairebé a la meitat

Pel que fa a la marihuana i l'hatxís, el doctor especifica que "la gent consumidora ha anat prenent molta consciència de la gravetat de les conseqüències d'aquests consums pel funcionament cerebral adequat. El consum de derivades del tetrahidrocannabinol (THC) se situa actualment en un 13%, la meitat que en els darrers anys". 

Afegeix que en el cas de l'alcohol, el consum acostuma "a compaginar-se amb tabac, THC, cocaïna etc…i de fet quan la substància problemática principal no és pas l'alcohol sinò una altra, es treballa amb el pacient per a preveure circumstàncies on pugui tenir contacte amb l'alcohol ja que aquest pot desinhibir la conducta i provocar-ne recaigudes importants".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.