TORNAR
PUBLICITAT

L’Hospital d’Igualada demostra que el 66% dels esdeveniments adversos als medicaments que es produeixen a l’àrea quirúrgica són evitables

Els antitrombòtics han estat els fàrmacs on s’han detectat més errors evitables

societat
Dimarts, 28 juny 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Un estudi dut a terme durant un any al servei de farmàcia de l’Hospital d’Igualada i becat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha conclòs que el 66% dels esdeveniments adversos als medicaments (EAM) que afecten als pacients ingressats a les unitats de l’àrea quirúrgica de l’hospital són evitables. El tipus d’error més freqüent és l’omissió d’un medicament necessari i la major part s’ha donat amb medicaments no relacionats amb la malaltia que ha motivat l’ingrés del pacient. Les persones que registren problemes amb els medicaments també mostren una estada hospitalària significativament més llarga.

Per medicaments, els que registren més esdeveniments adversos són els analgèsics –en els casos no evitables- i els antitrombòtics –en els casos que es podrien haver evitat-. Altres grups implicats freqüentment han estat els hipotensors, les benzodiazepines i els hipoglucemiants.

El número d’EAM es relaciona directament amb el número de medicaments que ha de prendre el pacient. Quan supera els cinc, el risc de patir un EAM és 4,8 vegades superior, risc que també s’incrementa en les persones més grans de 60 anys.

L'orígen dels errors

Sobre l’origen dels errors, en un 33% dels casos, l’error s’ha produït a l’hora de la prescripció, una xifra que es veu augmentada fins el 66% si se li afegeix el valor extret dels errors que es produeixen durant la transició assistencial, considerats també com errades en la prescripció. L’omissió d’una dosi o medicament, medicament erroni o monitorització insuficient han representat el 75% del tipus d’error i els factors individuals han suposat la pràctica totalitat de les causes dels errors, sent les més freqüents el desconeixement o falta d’informació tant dels pacients com dels medicaments (66%). Pel que fa a la gravetat, un 80% dels errors no han causat dany al pacient.

Segons els autors, 'els resultats obtinguts indiquen que cal actuar per millorar la seguretat de la utilització dels medicaments. Per fer-ho és necessari implicar la resta de professionals sanitaris per abordar de manera multidisciplinar la reducció d’errors de medicació'. A més, puntualitzen que “caldria incidir en aquells grups amb major possibilitat de risc, som són els pacients ancians, polimedicats i pluripatològics, perfil en el qual encaixen els pacients de l’àrea quirúrgica”.

L’estudi

L’estudi es va desenvolupar durant un any en una mostra de pacients adults, ingressats a les unitats de cirurgia i cirurgia ortopèdica i traumatologia de l’Hospital d’Igualada durant, al menys, 48 hores, revisant diàriament la història clínica informatitzada des de l’ingrés fins a l’alta. A partir de les dades obtingudes els autors es van centrar en analitzar les causes del EAM detectats així com les circumstàncies en què es produeixen.

La mostra inclou 201 pacients, 98 homes i 103 dones, amb una mitjana d’edat de 66 anys, i 12 medicaments prescrits de mitjana. En total s’han detectat 154 esdeveniments adversos als medicaments (EAM) en 102 pacients i 103 d’aquests casos es podrien haver evitat. Els autors de l’estudi Detecció d’esdeveniments adversos als medicaments (EAMs) a l’àrea quirúrgica són: Rosa M. Parés Marimon (investigadora principal), Daniel Ferràndez Martí, Juan José Serrais Benavente, Rita Sala Robinat i Agustí Perelló Juncà.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.