//Plugins sense CDN ?>
L'Hospital d'Igualada és un dels 30 centres de l'Estat que pren part en el Plan de Implementación Nacional de la Vía RICA (IMPRICA). Les instal·lacions igualadines tenen ja el reconeixement com a Centre d'Excel·lència.
Saragossa era l'escenari recentment l'acte d'entrega dels Certificats de reconeixement als primers Centres d'Excel·lència IMPRICA per part del Grup Espanyol de Rehabilitació Multimodal (GERM). Es van certificat un total de 13 hospitals de tot l'Estat Espanyol i entre aquests, l'Hospital d'Igualada. La Rehabilitació Multimodal és una de les accions per atenuar els efectes de la cirurgia colorectal major, que implica una alta morbiditat i una llarga estada hospitalària, amb unavmitjana general de 12 a 14 dies d'ingrés.
Per poder portar a terme aquests programes de rehabilitació millorada o multimodal són necessaris també canvis en l'estratègia de l'hospital i la formació i educació de tots els professionals implicats en les cures pre, peri i postoperatòries dels pacients quirúrgics. Així, el 2008 va néixer el GERM (Grupo Español de Rehabilitación Multimodal) format per metges especialistes d'arreu de l'Estat Espanyol interessats en la Recuperació Millorada, al que els Serveis d'Anestesiologia i Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital d'Igualada (coordinats per la Dra. Ana Pedregosa i el Dr. Xavier Viñas respectivament) s'hi van adherir al 2009 i que ha donat, entre altres fruits, la creació de la Vía Clínica de Recuperación Intensificada en CirugíaAbdominal (Vía RICA) desenvolupada sota la protecció del Ministeri de Sanitat, Seguretat Social i Igualtat.
L'any passat el GERM va desenvolupar el Plan de Implementación Nacional de la Vía RICA (IMPRICA), un projecte que pretén implementar de forma uniforme, consensuada i multicèntrica, la Vía RICA arreu de l'estat espanyol i crear centres d'excel·lència en recuperació intensificada a nivell nacional que, a la vegada, contribueixin a la formació d'altres centres i a la creació d'estàndards a nivell nacional. Amb aquest objectiu, el GERM selecciona els millors centres i certifica, mitjançant auditories, el compliment dels processos amb la finalitat de crear Centres d'Excel·lència en Recuperació Intensificada que participin activament en la formació d'altres grups. En l'actualitat, 30 centres de tot el país s'han sumat ja al projecte IMPRICA i l'Hospital d'Igualada, a més de ser un dels hospitals iniciadors del projecte, ha estat reconegut com a un dels primers Centres d'Excel·lència IMPRICA.
En el cas igualadí "gràcies a la implicació tant del Servei d'Anestesiologia (responsable de la medicina perioperatòria) com del de Cirurgia General i Digestiva i del de Nutrició)" la posada en marxa d'aquests programes de Recuperació millorada o intensificada "al nostre hospital ha aconseguit uns resultats excel·lents, oferint i garantint la millor i més segura pràctica clínica en l'àmbit quirúrgic i els millors resultats postoperatoris". Amb l'aplicació d'aquests programes l'estada mitjana després una intervenció colorectal major és d'uns quatre dies (recordem que la norma quan no s'apliquen aquests protocols és de 12-14 dies) i això es tradueix en que els pacients poden marxar a casa molt abans i, per tant, recuperar la seva vida normal molt més aviat.