TORNAR

Igualada acollirà la primera edició del TextilFest, el festival de Creació Tèxtil Contemporània

S’ha obert el termini per presentar obres que formaran part de les exposicions

societat
Dimarts, 22 octubre 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Igualada acollirà, l’any vinent, la primera edició del Festival de Creació Tèxtil Contemporània, TextilFest, que es durà a terme entre els mesos de setembre i octubre de 2025. Serà la primera edició d’un festival organitzat per l’Associació per a la Creació Tèxtil (ACT) amb l’objectiu específic de promoure la creativitat i celebrar la cultura dels oficis. 

El festival es fa a Igualada per la seva relació històrica i actual amb la indústria tèxtil a nivell català i europeu. El festival esdevindrà, també, un punt de trobada amb aquelles organitzacions i entitats arrelades al territori que comparteixen els valors per la defensa dels oficis, la creativitat i la qualitat dels productes.

Dues exposicions com a epicentre del festival

L’eix del programa girarà entorn a dues exposicions que albergarà el Museu de la Pell d’Igualada. La primera serà una exposició internacional d'art tèxtil, que sota el títol “Transformations” busca destacar el potencial de l'art fet amb tèxtils per a reflexionar sobre els grans temes que preocupen la societat actual en pla d'igualtat amb qualsevol altre mitjà artístic.

La segona mostra duu per títol “Circular, el cicle de vida dels tèxtils” i té com a objectiu ressaltar la necessitat que la producció tèxtil sigui sostenible al mateix temps que és un homenatge a l'excel·lència en els oficis tèxtils, presentant, d'una forma didàctica i creativa, totes les fases de la vida d'un tèxtil

Les dues exposicions comptaran amb obres seleccionades per un jurat format per experts de prestigi.

A més d'aquestes dues grans exposicions, l'exposició Indianes, que es podrà visitar a la Biblioteca Central d’Igualada (antiga fàbrica tèxtil de Cal Font), oferirà una selecció de dibuixos d'indianes juntament amb la reproducció parcial de les fórmules utilitzades per a obtenir els colors per a la seva estampació. Aquesta documentació procedeix de la fàbrica igualadina d'indianes de Josep Anton Fàbregas del segle XVIII i ha estat conservada pels seus descendents, la família Roset.

El Festival està organitzat per l’ACT, amb el suport del Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada i del Museu de la Pell

El programa es completaria amb una desfilada de productes d'artesania tèxtil i l'organització d'una jornada per a analitzar i debatre sobre el paper d'una artesania socialment responsable que produeixi efectes positius sobre el desenvolupament local i la cohesió social. Tots dos esdeveniments han estat proposats pel Gremi Artesá Tèxtil de Catalunya amb el qual ja estem col·laborant per a la seva organització.

L'Associació per a la Creació Tèxtil, ACT, (www.creaciontextil.org) és una entitat sense ànim de lucre fundada el 2021, hereva de l'antiga Associació de Creadors Tèxtils de Madrid, fundada el 1988. Entre les seves finalitats figuren la preservació i actualització del saber fer artesanal i la promoció de la cultura tèxtil en el seu triple vessant de patrimoni, formació i creació.

En l'actualitat agrupa més de 80 tallers i estudis repartits per tot l'estat que practiquen una gran diversitat d'oficis relacionats amb la producció manual de tèxtils (teixit, punt, feltre, encaixos, paper), o amb la seva decoració (brodat, tints, estampació, creació de textures…) des d'una perspectiva d'innovació i creativitat a partir de la tradició. Una part important dels seus membres exerceixen també la docència en centres públics i de manera particular.

Per a la consecució dels seus objectius, l’ACT duu a terme una àmplia programació d'activitats, mitjançant la convocatòria d'exposicions sobre diferents temàtiques i l'organització de trobades i activitats de formació, entre altres projectes. Pertany a Oficio y arte, Organización de Artesanos de España i a l’European Textile Network, ETN.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.